POLAR ZERO

Na izložbi je posjetiteljima prezentirana ledena skulptura nastala od elemenata iz vremena prije industrijske revolucije
Umjetnik Wayne Binitie i njegova skulptura
 Jane Barlow/Pa Images/Profimedia

Ampula antarktičkog zraka iz 1765. godine središnji je dio nove izložbe Polar Zero koja otkriva skrivenu povijest sadržanu u polarnom ledu. Izložba Polar Zero održava se u Znanstvenom centru Glasgow, kao svojevrsrni uvod u klimatsku konferenciju Cop26.

Umjetnik Wayne Binitie proteklih je pet godina surađivao sa znanstvenicima iz British Antarctic Survey (BAS), koji buše, analiziraju i čuvaju cilindre leda duboko u ledenoj ploči kako bi zabilježili posljedice klimatskih promjena.

aiz

Ove ledene jezgre omogućile su Binitieu da posjetiteljima, kroz svoju skulpturu, prezentira najčišći mogući zrak zarobljen u ledu, neposredno prije nego što je moderno čovječanstvo počelo nesvjesno uništavanje atmosfere.

Izložba prezentira cilindričnu staklenu skulpturu ispunjena zrakom iz 1765., godine koje su povjesničari označili kao početak industrijske revolucije. Drugi cilindar predstavlja ledenu jezgru koja sadrži sitne mjehuriće zraka koji su zarobljeni dok je padao snijeg.

"Ljudima treba nešto opipljivo kako bi shvatili koliko su se stvari promijenile. Razina ugljičnog dioksida u toj skulpturi otprilike je upola manja od one razine koju danas imamo u zraku" -izjavio je Wayne Binitie.

Rezolucijom o uspostavi antarktičkih zaštićenih morskih područja i očuvanju biološke raznolikosti Južnog oceana, usvojenoj na plenarnoj sjednici ovoga ljeta s 588 glasova za, 21 protiv i 79 suzdržanih, Europski parlament je naglasio da ekosustavi i biološka raznolikost na Antarktici i u Južnom oceanu imaju iznimnu vrijednost i znanstvenu važnost. Europarlamentarci su naglasili i kako turizam na Antarktici mora biti održiv, te stoga pozivaju Komisije za očuvanje antarktičkih morskih živih resursa (CCAMLR) da osigura da se turizam provodi sukladno tome te da ne utječe negativno na ekosustav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:35