MEDIJSKA SLOBODA

Porast nacionalizma u Kini i neprijateljstvo prema stranim medijima učinili su izvještavanje sve težim i rizičnijim
Poplava u Kini, srpanj 2021.
 Hector Retamal/Afp/Profimedia

Inozemni novinari koji izvještavaju o posljedicama katastrofalnih poplava u Kini, napadnuti su tijekom izvještavanja, a uzroke napada vide kao posljedicu rastućeg nacionalizma i osjetljivosti na bilo kakve negativne prikaze Kine.

Alice Su iz Los Angeles Timesa i Mathiasa Boelingera, reportera Deutsche Welle-a, u subotu je u gradu Zhengzhouu, napala bijesna gomila, optužujući ih za "širenje laži" i klevetanje Kine.

Da podsjetimo, kiša pala oko Zhengzhoua preplavila je i tunele podzemne željeznice. Kiše su se potom pomakle prema sjeveru, te je vodeni val zatim razorilo veće gradove i ruralna područja. Broj žrtava se procjenjuje na nešto manje od sedamdeset ljudi.

Beolinger je izjavio da je tek kasnije saznao kako su gnjevni napadači mislili kako je novinar BBC-a, medijske kuće na čija izvještavanja su Kinezi posebno osjetljivi i na čijeg novinara Robina Branta je toga dana bio ”otvoren lov”. Alice Su je, pak, ustvrdila kako je dio ljudi želio razgovarati i surađivati s medijima, ali, kako to obično bude, oni glasni i agresivni su nadvladali.

Prema izvještaju China Digital Timesa, kineskim medijima, koje vlasti strogo nadgledaju i kontroliraju, naloženo je da izvještavaju samo o ”broju žrtava i imovinskoj šteti bez ikakve patetike ili besmislenog traženja mogućih uzroka nepogode”.

Porast nacionalizma u Kini i neprijateljstvo prema stranim medijima učinili su izvještavanje sve težim i rizičnijim poslom.

U proteklih 18 mjeseci protjerano je najmanje 16 američkih novinara, a najmanje četvorica novinara - uključujući BBC-jevog Johna Sudwortha i dvojicu australskih novinara - bili su prisiljeni na bijeg iz zemlje. Dvoje drugih - australski TV voditelj Cheng Lei i kineski Bloombergov novinar Haze Fan - uhićeni su i pritvoreni pod nedefiniranim optužbama za ugrožavanje nacionalne sigurnosti.

Europski parlamentarci su izrazito osjetljivi na pitanja oko slobode izražavanja medija. Tako su osudili „pokušaje vlada određenih država članica da ušutkaju kritičke i neovisne medije i naruše slobodu i pluralizam medija”. Zastupnici su posebno zabrinuti zbog stanja u javnim medijima nekih država članica koji su postali „primjer provladine propagande”.

Ističu da su sloboda, pluralizam i neovisnost medija te sigurnost novinara ključne sastavnice prava na slobodu izražavanja i informacije te su presudni za demokratsko funkcioniranje EU-a. U tekstu se upozorava na to da se „posljednjih godina sloboda medija pogoršava” te dodaje da je COVID-19 dodatno ojačao taj negativan trend.

"Nema slobode bez neovisnosti medija, nema demokracije bez medijskog pluralizma. Mediji bi trebali služiti istini, a ne lažima. Oni bi trebali služiti biračima, a ne onima na vlasti i biti ti koji nadziru moćne. Mediji bi trebali štititi demokraciju, ali mediji je mogu i ubiti. Zbog toga moraju biti neovisni”, izjavila je Magdalena Adamowicz (EPP, Poljska).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:30