STROGI AUSTRALCI

Iz policije i državnih službi došle su informacije kako bi neki ekološki aktivisti za svoje postupke mogli dobiti i do 25 godina zatvora

Australski klimatski aktivisti u Melbourneu

 Jay Kogler/Alamy/Alamy/Profimedia

Aktivist organizacije Blockade Australia osuđen je na 12 mjeseci zatvora zbog blokade vlaka koji dostavlja ugljen u australskoj regiji Hunter u Novom Južnom Walesu.

Eric Serge Herbert odslužit će tako najmanje šest mjeseci iza rešetaka zbog svojih prosvjeda, nakon što je u ponedjeljak osuđen na lokalnom sudu u Newcastleu. U priopćenju njegove organizacije stoji da je Herbert zaustavio vlak za ugljen na pet sati "popevši se na njega".

-Serge je poduzeo akciju kako bi se suprotstavio ulozi koju Australija ima u klimatskoj i ekološkoj krizi- piše u priopćenju.

Herbert je uhićen tjedan dana nakon akcije dok je šetao nacionalnim parkom na otoku Kooragang. Blockade Australia je u priopćenju navela i da se suočava s "ekstremnim mjerama" vlasti da obustavi svoje prosvjede, te podsjećaju da je najmanje 28 ljudi uhićeno u studenom zbog izravne akcije koju je poduzela skupina.

Iz policije i državnih službi došle su informacije kako bi neki ekološki aktivisti za svoje postupke mogli dobiti i do 25 godina zatvora.

Skupina je nedavno završila dva tjedna "nenasilne izravne akcije" u luci ugljena u Newcastleu, ciljajući na teretne mreže i izvoz oko luke Newcastle, a prosvjedi su trajali 11 uzastopnih dana.

Najpoznatija svjetska klimatska aktivistkinja Greta Thunberg održala je 2020. govor pred Europskim parlamentom i pritom nikog nije štedila.

-EU treba biti predvodnica. Imate tu moralnu obvezu i jedinstvenu ekonomsku i političku priliku postati vođe u klimatskom području. Sami ste proglasili klimatsku krizu. Rekli ste da se radi o egzistencijalnoj prijetnji. Sada morate dokazati da ste to i mislili. Ključno je slijediti znanstveno utemeljen put. Sve drugo je predaja. Ovaj klimatski propis je predaja jer se priroda ne pogađa i ne možete se nagoditi s fizikom- rekla je Thunberg referirajući se ma planove EU-a za rješavanje klimatske krize

Predstavljajući je, predsjednik Odbora Pascal Canfin rekao je: „Svatko ima svoju ulogu u ovome. Duboko vjerujem da trebamo energiju naših mladih ljudi. Društvo se ne može promijeniti niti odgovoriti na klimatske izazove s kojima smo suočeni ako ne iskoristimo njihovu energiju. A Vi je utjelovljujete“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:57