ŠUPLJA PRIČA

Na samom početku konferencije COP26, pet najvećih poljoprivrednih tvrtki obećalo je zaustaviti krčenje šuma, no već nakon osam dana lobirale su kod EU-a za ublažavanju zakona

Deforestacija u Amazoniji

 Dr Morley Read/Sciencephoto/Profimedia

Pet najvećih svjetskih poljoprivrednih tvrtki pokušalo je oslabiti nacrt zakona EU-a o zabrani uvoza hrane povezan s krčenjem šuma, i to samo osam dana nakon što su se obvezali ubrzati svoje napore u zaštiti šuma na konferenciji Cop26 u Glasgowu, pokazuju dokumenti koji su pregledali novinari Guardiana.

Nade da će šume biti zaštićene porasle su nakon što su izvršni direktori 10 prehrambenih tvrtki, čiji ukupni prihodi iznose gotovo 500 milijardi dolara, na samom početku konferencije COP26 (2.studenog2021.), obećali da će "zaustaviti proces krčenja šuma u cijelom sektoru". Poljoprivreda je odgovorna za četvrtinu svjetskih emisija stakleničkih plinova, a tvrtke su obećale plan reforme opskrbnog lanca kako globalno zagrijavanje ne bi prešlo granicu od 1,5C.

No, već 10. studenog, trgovačka udruženja koja predstavljaju pet tvrtki – ADM, Bunge, Cargill, LDC i Viterra – upozorila su šefa EU-a za zelene poslove Fransa Timmermansa na porast cijena i nestašicu hrane ako EU nastavi sa svojim planom. Plan Europske komisije, koji sada razmatraju ministri EU-a, prisilio bi tvrtke da odvoje robu poput kave, soje, govedine ili kakaa, a za koje se smatra da su povezane s krčenjem šuma, te bi zatim ta roba bila spriječena da uđe na tržište EU-a.

Međutim, velike tvrtke smatraju kako je to "tehnički i efektivno neizvedivo", pokazuje sadržaj pisma koje je dobio Greenpeace Unearthed i zatim podijelio s Guardianom.

Prijedlog EU-a mogao bi uzrokovati "velika povećanja cijena i probleme s dostupnošću", stoji u pismu, dok "smanjuje ponudu pristupačne hrane, povećava troškove za poljoprivrednike i industrije sa sjedištem u EU-u i povećava rizik od nestašice opskrbe visokoproteinskim materijalom" .

Umjesto toga, tri trgovačka udruženja – Coceral, Fediol i Fefac – predlažu da se na europsko tlo dozvoli ulazak „održivim količinama“ robe koje ne zadovoljava kriterije EU o krčenju šuma, a za koje su sami založili u Glasgowu.

Sini Eräjää, aktivistica Greenpeace EU za hranu i prirodu, rekao je da bi takvi zahtjevi zakon o krčenju šuma učinili "besmislenim".

-Vrlo je razočaravajuće da neke od tvrtki koje su se na Cop26 obvezale djelovati protiv krčenja šuma, traže od Europske komisije da razvodni zakonodavne ambicije u ovom području. Prava promjena može se dogoditi samo ako tvrtke prakticiraju privatno ono što propovijedaju u javnosti- izjavila je europarlamentarka Anna Cavazzini.

Potpisnici pisma i dalje inzistiraju pri tvrdnji da su predani suzbijanju krčenja šuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:15