SUKOB INTERESA

Demokrat Joe Manchin, zagovornik foslilnih goriva, kao 50. glasač demokrata u Senatu ima pravo veta na američke klimatske zakone
Joe Manchin i Joe Biden
 Saul Loeb/AFP

Poznavatelji američke politike dobro znaju kako je Joe Manchin, Demokrat iz Zapadne Virginije, ključni 50. glas u američkom Senatu koji predsjednik Joe Biden treba da usvoji predložene zakone. Uključujući naravno i klimatski plan, od samih Demokrata proglašen kao ključnom točkom Bidenova mandata.

No ono što je puno manje poznato, a što su javnosti prezentirali istraživački novinari, jest kako je senator, s tom velikom moći, u ozbiljnom sukobu interesa. Naime, Joe Manchin, moderni je kralj ugljena.

Financijski spisi koje otkrio Alex Kotch, a koji su objavljeni u Guardianu pokazuju da Manchin zarađuje milijune dolara od dionica ugljena koje posjeduje. Dionice se drže u Enersystems, Inc., tvrtki koju je Manchin pokrenuo 1988. godine, a kasnije dao na upravljanje svom sinu Josephu.

Ugljen se smatra primarnim pokretačem globalnog zatopljenja, još otkad je prije 250 godina počeo poticati industrijsku revoluciju u Velikoj Britaniji. Danas je znanost jasna: ugljen se mora postupno ukinuti.

"Ideja o uklanjanju fosilnih goriva vrlo je uznemirujuća", rekao je Manchin u srpnju kada su javnosti obznanjeni detalji Bidenovog klimatskog plana. Iza kulisa javnosti, Manchin se već navodno usprotivio Bidenovom planu o kažnjavanju vlasnika električnih instalacija koje, unatoč upozorenjima vlasti, dalje nastavljaju raditi na ugljen.

Biden će se uskoro pridružiti drugim svjetskim liderima na summitu UN -a o klimi Cop26 u Glasgowu, koji je opisan kao jedinstven trenutak za očuvanje Planeta. No Biden može uspješno ostvariti svoje velike klimatske planove u Glasgowu samo ako Kongres usvoji prijedlog proračuna .

To će uvelike ovisiti o Manchinu, koji kao 50. glasač demokrata u Senatu sada ima pravo veta na američke klimatske zakone.

Premda posjedovanje dionica proizvođača ugljena nikako nije protuzakonito, Mark Hertsgaard iz Guardiana s razlogom se pita ; kako je moguće da zakonodavac s takvim sukobom interesa može imati odlučujući glas pri donošenju odluka koje je Bidenova administracija opisala kao “pitanje života i smrti“?

U ožujku 2020. Europska klomisija je predstavila novu industrijsku strategiju za Europu kako bi se europskim poduzećima omogućio prijelaz na klimatsku neutralnost i digitalna budućnost. U studenom je Europski Parlament zatražio reviziju prijedloga i uzimanje u obzir posljedica pandemije u industrijskom sektoru. Zastupnici žele da EU podrži industriju tijekom početne faze oporavka, a zatim se u drugoj fazi usredotoči na transformaciju i veću autonomiju. U svibnju 2021. Komisija je predložila ažuriranu industrijsku strategiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:24