ISPUŠTAJU METAN

Pitanjem uzgoja stoke - i to inovacijama u tom sektoru, prehranom, ali i prijevozom - trebao se ovog tjedna baviti i Europski parlament
Ilustracija, krave
 -/Swns/Profimedia

Dodavanje algi u prehranu krava moglo bi smanjiti njihovu emisiju stakleničkog plina metana za čak 82 posto. Upravo su do tog zaključka došli znanstvenici iz Kalifornije nakon što su pet mjeseci promatrali krave koje su, osim standardnom hranom, hranjene i malom količinom alge Asparagopsis taxiformis, prenio je britanski list Guardian.

"Sada imamo jasne dokaze da je dodavanje algi u prehranu krava učinkovito u smanjenju stakleničkih plinova i da se ta učinkovitost ne smanjuje s prolaskom vremenom", istaknuo je Ermias Kebreab, direktor organizacije World Food Center te znanstvenik sa Sveučilišta u Kaliforniji koji se specijalizirao za poljoprivredu.

Naime, krave, tijekom probave, a zahvaljujući mikroorganizmima u želucu, proizvode metan, staklenički plin koji je 30 puta učinkovitiji u zadržavanju topline od ugljičnog dioksida. Ta emisija metana događa se kada podriguju ili pak ispuštaju vjetrove.

Ovo istraživanje nije jedino koje je dosad provedeno na tu temu. Prvo je napravljeno prije dvije godine. I tada se također pokazalo da dodaci prehrani u smislu algi doprinose smanjenju emisije metana u krava. Ti su rezultati sada i potvrđeni.

No, znanstvenici tvrde kako je pred njima, ali i poljoprivrednicima, još puno izazova, unatoč ovom odličnom otkriću. Sada bi trebalo osigurati dostatnu opskrbu algama kako bi one bile na raspolaganju poljoprivrednicima.

Pitanjem uzgoja stoke - i to inovacijama u tom sektoru, prehranom, ali i prijevozom - trebao se ovog tjedna baviti i Europski parlament. U planu su bila dva javna saslušanja.

Jedno od njih odnosilo se na raspravu između stručnjaka i zastupnika u odborima Europskog parlamenta za poljoprivredu, okoliš i pravna pitanja, i to o upotrebi tehnologije i inovacijama koje bi mogle doprinijeti uspostavljaju održivije poljoprivrede. Jedna od tema bilo je i poboljšanje prehrane stoke.

Drugo saslušanje, odnosno rasprava odnosila se na temu prijevoza stoke i aktualnih praksi u tom sektoru. Podsjetimo, u sklopu Europskog parlamenta u lipnju prošle godine osnovan je Istražni odbor za zaštitu životinja tijekom prijevoza. Njegova je glavna zadaća istražiti navodno kršenje europskog zakonodavstva koje regulira pitanje zaštite žive stoke tijekom prijevoza unutar, ali i izvan EU.

(priredila M.H.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:29