CAMARGUE

Velike plime i oseke uvelike će otežati proizvodnju soli, kao i kvalitetu slavne crvene riže. Rijetki stanovnici Carmaguea koji ne trebaju brinuti su ružičasti flamingosi

Divlji konji Camarguea

 Dr P. Marazzi/Sciencephoto/Profimedia

Klimatske promjene i porast razine mora prijete krhkom ekosustavu francuskog Camarguea, jedne od najvećih europskih močvara i mjestu izvanredne raznolikosti divljih životinja i vegetacije.

Smješten u južnoj Francuskoj, Camargue se prostire se na 930 četvornih kilometara, nalazi na UNESCO-ovim popisu svjetske baštine i rajsko je utočište za divlje životinje.

Stotine tisuća ptica selica žive ovdje tijekom godine, uključujući i poznate ružičaste flamingose u regiji, možda najpoznatije stanovnike Camarguea.

Prema riječima stručnjaka, ružičasti flamingosi mogli bi biti jedni od rijetkih preživjelih vrsta koji će nastaviti dolaziti u prirodni rezervat unatoč teškoj eroziji i porastu razine mora koje će nastupiti u narednim desetljećima.

-Za flamingose globalno zatopljenje ne mijenja puno, oni su nomadi, kreću se bilo gdje u bilo koje doba godine- kaže ornitologinja Chloe Romieux-Zerdoun.

No ljudi već vide i osjete posljedice klimatskih promjena i porasta razine mora.

-U posljednja tri-četri desetljeća, plaže su se smanjile, sve je više kamenja, a manje pijeska. Sada ovdje snijeg pada svake godine i to dva-tri. Prije toga nije bilo- rekla je Helene Ferullo, stanovnica Les Saintes-Maries-de-la-Mer.

Camargue je također poznat po prirodnoj proizvodnji soli iz jedinstvenih ružičastih jezera. Regija proizvodi oko 500.000 tona soli godišnje. Međutim, porast razine mora prouzročit će nepovratne promjene u ekosustavu Camarguea, a velike plime i oseke uvelike će otežati proizvodnju soli, kao i uzgoj riže Camargue, poznate po crvenoj boji i i prirodnom okusu orašastih plodova.

Znanstvenici iz Zajedničkog istraživačkog centra Europske unije u Italiji kažu da bi polovica pješčanih plaža na svijetu mogla nestati do kraja stoljeća ako se klimatske promjene ne uspore. Autori studije izračunali su da se nestajanje obale može uvelike spriječiti smanjenjem emisija stakleničkih plinova, ali dodaju i da će velike i rastuće populacije koje žive uz obalu vjerojatno trebati zaštitit i drugim mjerama.

Europski parlament prilikom donošenja Rezolucije od 14. rujna 2021. o novom pristupu Pomorskoj strategiji za Atlantik, naglasio je važnost namjenskih programa Europskog fonda za regionalni razvoj / Interrega koji su posebno namijenjeni za ublažavanje posljedica klimatskih promjena i prilagodbu njima te za procjenu i sprječavanje hidrogeoloških rizika u priobalnim područjima i močvarnim područjima;

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:40