KUKCOŽDERI

Gram cvrčaka sadrže više proteina od govedine, a kućne muhe imaju više B2 vitamina od mlijeka

Štand s hranom nastalom od insekata u Amsterdamu

 Nick Gammon/Alamy/Alamy/Profimedia

-Životinjski proteini su jedan od najmanje održivih izvora prehrane i to zbog nastale emisije stakleničkih plinova, količine uništenih šuma i potrošnje energije iskorištene za uzgoj stoke- poručuje psiholog Indroneel Chatterjee, jedan od najaktivnijih globalnih zagovornika prehrane baziranim na insektima. Praksu prehrane bazirane na kukcima, poznate i kao entomofagija, prakticira preko 2 milijarde ljudi diljem svijeta.

Činjenice su da je za proizvodnju jednog kilograma proteina od krave potrebno 20 kilograma hrane. No za uzgoj i proizvodnju jednog kilograma hrane od insekata potrebno je potrošiti samo 1,7 kilograma hrane. Insekti također zahtijevaju manje vode i mogu se pohvaliti bržim ciklusom reprodukcije od konvencionalne stoke.

-Stopa razmnožavanja cvrčaka traje samo šest tjedana. Za kravu, cijeli ciklus traje oko šest godina. Ono najvažnije je da insekti nude obilje prirodnih hranjivih tvari gotovo identične životinjama - dodaje doktor Chatterjee.

Gram cvrčaka sadrže više proteina od govedine, kukci brašnari bogatiji su Omegom 3 od lososa, a kućne muhe imaju više B2 vitamina od mlijeka.

Indroneel Chatterjee, inače predavač na Sveučilištu Oxford Brookes, sada istražuje načine kako potaknuti ljude da u svoju prehranu uključe što više insekata. Najveći problem pri tome zadatku jest kako kod ljudi odstraniti gadljivost prema tome obliku prehrane. Psiholog smatra kako je, primjerice, za početak dobro umiješati 25 posto brašna od cvrčaka u čokoladnu tortu. Tvrdi da će tako ljudi polako zavoljeti ovaj način prehrane, budući da “brašno do cvrčaka miriše na kokice i ima prilično orašasti okus“.

Europski parlament usvojio je s 452 glasa za, 170 protiv i 76 suzdržanih rezoluciju o strategiji „od polja do stola” koja omogućava prelazak na održiv prehrambeni sustav Europske unije kojim se štiti sigurnost opskrbe hranom i osigurava pristup zdravim namirnicama koje potječu sa zdravog planeta.

Potrebni su obvezujući ciljevi za smanjenje upotrebe pesticida, treba preispitati standarde za dobrobit životinja, potrebno je više zemljišta za ekološki uzgoj, poljoprivrednici moraju dobiti pravedan udio dobiti od održivo proizvedene hrane, neki su od najvažnijih naglasaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:39