ZELENA TRANZICIJA

Uz Zelenu energetsku zadrugu, partner je i Grad Poreč. Zajedno će surađivati na aktiviranju Porečana te razvoju inovativnog i održivog modela financiranja za primjenu mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije za gradske zgrade kulturne baštine
 Matija Djanjesic/Cropix

Zelena energetska zadruga (ZEZ) s početkom lipnja započinje provedbu projekta "SCCALE 20-30-50 Održiva kolektivna akcija građana za lokalnu Europu", novog projekta u sklopu programa Obzor 2020 kojim će doprinijeti uspostavljanju i razvoju 96 energetskih zajednica na području Europske unije.

Kako su izvijestili iz ZEZ-a, projekt će trajati 42 mjeseca, a među konzorcijem koji čini sveukupno 10 organizacija i institucija nalaze se neke od vodećih u području demokratizacije energetike u Europskoj uniji, poput europske federacije energetskih zadruga REScoop.eu.

Uključivanje građana u energetsku tranziciju u fokusu je Europske unije. Kako je nedavno rečeno na online diskusiji "Građani u energetskoj tranziciji" koju je Zelena energetska zadruga organizirala u suradnji s udrugom Terra Hub Croatia, direktive EU nalažu da sve države članice moraju omogućiti svojim građanima proizvodnju i dijeljenje električne energije unutar lokalnih energetskih zajednica, koje su otvorene i demokratične organizacije (jedan član = jedan glas), a implementaciju tih direktiva uskoro možemo očekivati i u Hrvatskoj.

U Prijedlogu nacrta prijedloga Zakona o tržištu električne energije, koji je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pustilo na jednomjesečno e-savjetovanje od 2. travnja do 2. svibnja ove godine, navedeno je kako prema definiciji "energetska zajednica građana znači pravna osoba koja se temelji na dobrovoljnom i otvorenom sudjelovanju te je pod stvarnom kontrolom članova ili vlasnika udjela koji su fizičke osobe, lokalna tijela, uključujući općine, ili mala poduzeća, a čija je primarna svrha pružanje okolišne, gospodarske ili socijalne koristi svojim članovima ili vlasnicima udjela ili lokalnim područjima na kojima djeluje, a ne stvaranje financijske dobiti i koji može sudjelovati u proizvodnji, među ostalim iz obnovljivih izvora, opskrbi, potrošnji, agregiranju, skladištenju energije, uslugama energetske učinkovitosti ili uslugama punjenja za električna vozila ili pružati druge energetske usluge svojim članovima ili vlasnicima udjela".

Drugim riječima, kako pojašnjavaju u ZEZ-u, energetske zajednice su organizacije građana kroz koje oni postaju vlasnici i pokretači projekata obnovljivih izvora energije. Tako se iskorištavaju lokalno dostupni resursi za jačanje lokalnog gospodarstva, stvaranje novih radnih mjesta, osnaživanje međusektorske suradnje te poticanje društvenih i tehnoloških inovacija. Energetske zajednice zato su, ističu u priopćenju, obećavajući smjer energetske tranzicije na obnovljive izvore energije i dosezanja ciljeva klimatske neutralnosti Europske unije.

„Energetske zajednice u Hrvatskoj poznajemo prvenstveno kao energetske zadruge. Trenutno ih imamo svega 10-ak, od čega je posljednja nedavno osnovana energetska zadruga Apsyrtides u gradu Cresu. U 2021. očekujemo usvajanje direktive EU o energetskim zajednicama, čime će se stvoriti legislativni okvir za korištenje njihovog punog potencijala za demokratizaciju energetike u Hrvatskoj“, pojasnio je Goran Čačić, voditelj projekta iz Zelene energetske zadruge.

Nadalje je istaknuto kako je u projekt "SCCALE 203050 - Održiva kolektivna akcija građana za lokalnu Europu" uključeno pet pilota iz Francuske, Belgije, Nizozemske, Hrvatske i Grčke. Piloti će predstavljati širok spektar energetskih projekata (proizvodnja, daljinsko grijanje, energetska obnova zgrada, promjena ponašanja korisnika) u lokalnim zajednicama. Kroz prvi skup aktivnosti projekta kreirat će se alati za izgradnju energetske zajednice, dok će se drugi skup aktivnosti usredotočiti na pilotiranje, razvoj i replikaciju zajednica. Ambicija je, naveli su, potaknuti uspostavljanje i razvoj barem 96 energetskih zajednica u narednih pet godina i razviti sveobuhvatnu metodologiju za uspostavljanje energetskih zajednica koje se mogu replicirati diljem Europe i izvan njenih granica.

„Cilj projekta SCCALE 20-30-50 je stvoriti „kritičnu masu“ koja će doprinijeti usvajanju koncepta energetskih zajednica u cijeloj Europi. Kroz rad na projektu, osigurat ćemo jasne putokaze energetskim zajednicama različitih struktura za različite vrste kolektivnih građanskih akcija, uključujući smjernice o financijskim, pravnim, tehničkim i upravljačkim aspektima izgradnje zajednice“, naglasio je Goran Čačić.

Uz Zelenu energetsku zadrugu, partner projekta je i Grad Poreč. Zajedno će surađivati na aktiviranju Porečana te razvoju inovativnog i održivog modela financiranja za primjenu mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije za gradske zgrade kulturne baštine. Kako je priopćeno, plan je izgraditi model za realizaciju novih projekata te doprinijeti otvorenom dijalogu na lokalnoj razini u procesu tranzicije Hrvatske prema niskougljičnom društvu, koji će biti primjenjiv i u drugim hrvatskim gradovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 22:38