PORUKA ZAŠTITNIKA ŽIVOTINJA

Britanci žele zabraniti uvoz lovačkih trofeja iz inozemstva. UN, zaštitnici životinja i predstavnici afričkih zajednica taj prijedlog smatraju nepromišljenim i licemjernim

Susret šakala i antilope, Namibija

 Mediadrumimages/ Annemarie Du Pl/Media Drum World/Profimedia

Zastupnici britanskog parlamenta u petak će glasovati o prijedlogu zakona kojim bi se zabranio uvoz lovačkih trofeja u zemlju. Istovremeno, neovisno o parlamentu i britanska vlada priprema zakon, kojim bi se, jednako tako, u kraljevstvu zabranio uvoz lovačkih trofeja.

No u pismu, koje su pročitali novinari Guardiana, koje je potpisalo više od 100 znanstvenika, zaštitnika prirode i čelnika afričkih zajednica, stoji kako je zabrana loše zamišljena i prijeti da će zapravo potkopati napore za očuvanje divljih životinja i naštetiti kvaliteti života ruralnih zajednica diljem podsaharske Afrike. Istovremeno, stoji u pismu, dozvoljava se lov u Velikoj Britaniji, gdje se životinje uzgojene u zatočeništvu ubijaju iz neposredne blizine, a prihod iz lova ne dijeli s lokalnim zajednicama. Za legalno ubijanje jelena cijena iznosi tisuću funti. Potpisnici pisma su čelnici vodećih nevladinih organizacija za očuvanje prirode, akademici sa Sveučilišta Oxford i čelnici afričkih zajednica.

-Razumijemo (i mnogi od nas dijele) s javnosti instinktivnu nesklonost lovu na trofeje u Africi. Međutim, realnost je da još uvijek nije razvijeno alternativno korištenje zemljišta koje bi jednako štitilo divlje životinje i staništa u tim vitalnim krajolicima, a koje bi istovremeno generiralo prihode za lokalne zajednice. Doista, tamo gdje je lov na trofeje bio podvrgnut zabranama, divlje životinje su često patile, a sukobi sa zajednicama su se povećali. Ovo ne znači da je lov na trofeje savršen. Ali ni turizam nije savršena industriji- stoji u pismu.

Međunarodni savez za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN) koji nadzire crvenu listu ugroženih vrsta, utvrdio je da je lov na trofeje podržao očuvanje nekoliko vrsta, uključujući nosoroge, afričke slonove i vijorogu kozu, nacionalnu životinju Pakistana. I izvješće UN-a pokazuje da lov na trofeje pomaže u zaštiti milijune hektara staništa divljih životinja u podsaharskoj Africi. Čelnici zajednice ranije su kritizirali britanske slavne osobe, poput komičara Rickyja Gervaisa, zbog pozivanja na zabranu lova na trofeje u Africi.

Pobornici zabrane uvoza trofejnog lova tvrde da će to pomoći zaštiti ugroženih vrsta i okončati okrutnu praksu. Britanski premijer Boris Johnson nazvao je lov na trofeje "odvratnom trgovinom", a njegov otac Stanley Johnson vodio je kampanju za zabranu uvoza lovačkih trofeja iz Afrike.

Europska unija već više od 40 godina zagovara dobrobit životinja i široko je prepoznata kao globalni predvodnik u ovom području, uz postavljanje nekih od najviših svjetskih standarda. Postoje i pravila o metodama hvatanja, kojima se zabranjuje uporaba stupica za lov divljih životinja u EU-u i utvrđuju humani standardi.EU provodi Konvenciju o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES) putem svojih propisa o trgovini divljim vrstama kako bi osigurao da trgovina proizvodima od divlje faune i flore ne dovede do ugrožavanja vrsta. U lipnju 2021. Europski parlament je usvojio svoje stajalište o "Strategiji EU-a za bioraznolikost do 2030. - Vraćanje prirode u naše živote", koja je dio Zelenog plana

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:25