ZABRINJAVAJUĆA PROJEKCIJA

Ako se države pridržavaju aktualnih klimatskih obećanja, emisije ugljika smanjiti će se do sredine stoljeća za tek 40 posto
Elektrana na ugljen, ilustracija
 Przemysaw Nieprzecki/Alamy/Alamy/Profimedia

Aktualni planovi za smanjenje globalne emisije ugljika neće rezultirati dostizanjem nulte emisije do 2050., stoji u objavi Međunarodne agencije za energiju (IEA). U objavi se pozivaju svjetski čelnici da iskoriste predstojeću konferenciju o klimatskim promjenama -Cop26 u Glasgowu- kako bi odaslali "jasan signal" s konkretnim političkim planovima.

U svom godišnjem energetskom pregledu, ove godine redizajniranim kao "vodičem" za svjetske čelnike koji će nazočiti summitu u Glasgowu, IEA je predvidjela da ako se države pridržavaju aktualnih klimatskih obećanja, emisije ugljika smanjiti će se do sredine stoljeća tek za 40 posto. Organizacija je poručila kako je razlika između sadašnjih planova i željenih modIfikacija planova, neophodnih za postizanje neto nultog cilja "golema". Za ulaganje, kojim bi se postiglo željeno smanjenje ugljika u sljedećem desetljeću, potrebno je dodatnih 4 trilijuna dolara.

Izvršni direktor IEA-e Fatih Birol rekao je za Guardian da velika gospodarstva koja se oporavljaju od Covid-19 već propuštaju priliku potaknuti ulaganja u čistu energiju.

"Svjedoci smo neodrživog procesa koji se događa uslijed oporavka od pandemije", rekao je Birol, ukazujući na dijelove izvješća koji pokazuju da uporaba ugljena snažno raste, doprinoseći drugom najvećem povećanju emisija CO2 u povijesti. Birol je pozvao gospodarstva u razvoju da se snažnije obvežu smanjiti emisije ugljika. No rekao je da se to ne može dogoditi bez da čelnici najbogatijih gospodarstava financiraju države u razvoju.

Postizanje ciljeva Zelenog plana bit će iznimno teško i podrazumijeva dubinsku transformaciju europskog gospodarstva i društva. Provedba najambicioznije zamišljenoga klimatskog zakonodavstva na svijetu oblikovat će živote svih Europljana, utječući, među ostalim, na aute koje vozimo, zgrade u kojim živimo, cijenu i način grijanja ili putovanja avionom – komentirali su HDZ-ovi članovi iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:47