LICEMJERNE KORPORACIJE

Većina korporacija izrazilo je zabrinutost zbog klimatske krize, dok iza zatvorenih vrata financiraju borbu protiv progresivnih klimatskih mjera
Ilustracija
 Dmitriy Shironosov/Alamy/Alamy/Profimedia

Korporativne skupine i organizacije mobilizirale su se kako bi se usprotivile predloženom prijedlogu proračuna od 3,5 trilijuna dolara koji su iznijeli demokrati, a koji sadrži mjere bez presedana za smanjenje štetnih emisija. Chuck Schumer, lider demokrata u američkom Senatu, nazvao je taj proračun "najznačajnijom klimatskom akcijom u povijesti Zapada". A sada je analizom, iza koje stoji neprofitna organizacija Accountable.US, utvrđeno kako najbogatije i najutjecajnije američke tvrtke podržavaju ili aktivno upravljaju lobističkim skupinama koje pokušavaju anulirati planove Joea Bidena da se uhvati u koštac s klimatskom krizom.

-Velike korporacije vole nam reći koliko su predane rješavanju klimatske krize i izgradnji održive budućnosti, ali iza zatvorenih vrata financiraju industrijske grupe koje se bore svim sredstvima protiv donošenja najvećeg zakona o klimatskim promjenama ikada- izjavio je Kyle Herrig, predsjednik grupe Accountable.US, koja je sastavila analizu.

Većina nabogatijih i najutjecajnijih američkih korporacija izrazile su zabrinutost zbog klimatske krize, te najavile vlastite planove za smanjenje stakleničkih plinova. Jeff Bezos, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, tako je izjavio da je klimatska kriza "najveća prijetnja našem planetu", a tvrtka koju je osnovao, Amazon, obećala je smanjiti svoje emisije na nulu do 2040. Microsoft je, pak, obećao je da će biti ugljično negativan u roku od deset godina, a Disney namjerava koristiti samo električnu energiju iz obnovljivih izvora u istom vremenskom okviru.

Istovremeno, Američka gospodarska komora obećala je „učiniti sve što je u njihovoj moći da spriječi povećanje poreza, te da ubijanje radnih mjesta postane zakon”. Upravni odbor ove vodeće grupe lobista uključuje rukovoditelje tvrtki, Microsofta, Intuita, United Airlinesa i Deloittea, dakle svih onih koji su izrazili zabrinutost zbog klimatskih promjena. Deloitte čak educira svoje zaposlenike o klimatskoj krizi.

Druga skupina lobista, Business Roundtable, izrazila je "duboko zabrinutost" zbog usvajanja zakona, uglavnom zbog povećanja poreza bogatima. Organizaciju sačinjavaju izvršni direktori moćnih korporacija, uključujući Tima Cooka iz Applea, koji je inače vlade i tvrtke pozvao na snažnije djelovanje u vezi s klimatskim izvanrednim situacijama. Članovi grupe su i Andy Jassy, ​​izvršni direktor Amazona, te Sundar Pichai, koji vodi Googleovu matičnu tvrtku Alphabet.

The Pharmaceutical Research and Manufacturers of America, trgovačka grupa koja među svoje članove uključuje predstavnike Bayera i AstraZenece, objavila je promotivne materijale koji napadaju predloženi zakon. Rate Coalition, još jedna lobistička grupa čiji su članovi Disney, FedEx i Verizon, također planira reklamnu kampanju koja će pomoći u borbi protiv donošenja zakona.

Kao odgovor na prijedlog Komisije za okvir klimatske i energetske politike do 2030. Europski Parlament je odaslao snažnu poruku pozivajući na tri obvezujuće ciljne vrijednosti (ambicioznije od onih koje su na kraju dogovorene): smanjenje domaćih emisija stakleničkih plinova za najmanje 40 % u usporedbi s razinama iz 1990.; udio od 35 % obnovljivih izvora energije u potrošnji konačne energije; i 40-postotno povećanje energetske učinkovitosti.

Parlament je sklon širokom određivanju cijena ugljika i zalaže se za raspodjelu prihoda od trgovanja emisijskim jedinicama za ulaganja povezana s klimom. Poziva na poduzimanje konkretnih mjera, uključujući raspored za postupno ukidanje svih subvencija za fosilna goriva do 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:18