KRUŽNA EKONOMIJA

Modna industrija kriva je za emisiju oko 5 posto štetnih plinova, a radnici širom svijeta nerijetko rade u nehumanim uvjetima
Second hand and vintage buvljak
 Marijana Banko/ Cropix

Tekstilna, odnosno modna industrija u Nizozemskoj mogla bi uskoro postati u potpunosti kružna. Prelazak na taj model neće pozitivno utjecati samo na okoliš, već se predviđa kako će Nizozemskoj prelazak na novi model donijeti 25 posto novih radnih mjesta.

Osim što bi trebala kreirati nove obrasce ponašanja konzumenata, kružna modna industrija trebala bi stvoriti i nova zanimanja, kao i oživjeti zaboravljene stare obrte.

Štetan utjecaj modne industrije na ljude i planet dobro je poznat. Modna industrija kriva je za emisiju oko 5 posto štetnih plinova, a radnici širom svijeta nerijetko rade u nehumanim uvjetima, zarađujući mizerne plaće. Istovremeno, glad konzumenata za novim modnim proizvodima neprestano raste. Zbog toga promjena načina proizvodnje nije samo pitanje trenda, već je od krucijalne važnosti za očuvanje okoliša.

Zastupnici Europskog parlamenta zato podupiru inicijative za borbu protiv planiranog zastarijevanja, poboljšanje trajnosti i mogućnosti popravka proizvoda te jačanje prava potrošača kroz pravo na popravak. Ustraju u tome da potrošači imaju pravo na odgovarajuću informiranost o utjecaju proizvoda i usluga koje kupuju na okoliš te su zatražili od Komisije da iznese prijedloge za borbu protiv marketinga kojim se proizvodi prikazuju više ekološkima nego što jesu.

Najveću korist od potpunog prelaska na cirkularan model trebali bi imati i obrti koji se bave popravcima odjeće i obuće. Sudeći prema tome, mnogi obrti i radionice koji su bili pred zatvaranjem, kao i zanimanja koja su počela polako nestajati, poput klobučara i krojača, mogli bi doživjeti svoju renesansu. Jednako tako, veliku šansu za rast obujma posla dobile bi i prodavaonice rabljene odjeće.

Kako bi ideja cirkularne ekonomije uistinu zaživjela potrebna će biti koordinacija između vlada država, dionika privatnog sektora te akademske zajednice i obrazovnih institucija. Obuka i prekvalifikacija moraju biti bazirane na holističkom pristupu te biti usmjerene na edukaciju nezaposlenih, kao i onih kojima dolazak novih tehnologija i regulativa prijeti ukidanjem poslova. Isto tako, od presudne je važnosti da se strukovno obrazovanje prepozna kao ključna stavka pri uspostavljanju novih modela proizvodnje u modnoj industriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 11:55