NAJVIŠI EUROPSKI VRH

Najviša izmjerena visina planine iznosila je 4.810,90 metara, i to 2007.
Mont Blanc
 A Jarry-tripelon/AFP

Francuski stručnjaci poručili su kako se Mont Blanc, najviša planina u zapadnoj Europi, smanjila za gotovo metar od prethodnog mjerenja koje se zbilo 2017.

Geografski stručnjaci tvrde da je nakon ekspedicije sredinom rujna moćna planina u srcu francuskih Alpa bila visoka 4.807,81 metara, što je gotovo za metar niže od njihove posljednje objavljene procjene od 4.808,72 metra iz 2017.

"Sada je na klimatolozima, glaciolozima i drugim znanstvenicima da pogledaju sve prikupljene podatke i iznesu sve teorije kako bi objasnili ovaj fenomen", rekli su francuski stručnjaci na konferenciji za novinare u gradu Saint-Gervais-les-Bains, u podnožju Mont Blanc.

Najviša izmjerena visina planine iznosila je 4.810,90 metara, i to 2007, što znači da je planina je u prosjeku godišnje gubila 13 centimetara visine od 2001., rekli su geografski stručnjaci.

Visina Mont Blanca od davnih vremena stalno varira, tvrde stručnjaci. Ovogodišnja ekspedicija imala je sreću zbog iznimnih vremenskih uvjeta, zbog čega je bilo moguće izvesti najpreciznije čitanje do sada. Stručnjaci su dodali i kako ne treba žuriti s tumačenjem.

"Ne bismo trebali donositi ishitrene zaključke o mjerenjima koja su provedena od 2001", rekao je Denis Borel, jedan od stručnjaka.

Iz Europskog parlamenta naglasili su kako su planinske regije važan izvor vodnih resursa koje treba čuvati i kojima treba upravljati na održiv način. Napomenuli su i kako određena urbana područja ovise o uslugama planinskih regija povezanima s ekosustavima i da te regije često ne dobivaju dovoljno zauzvrat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:11