SVE UNIŠTAVA

Znanstvenici tvrde da su klimatske promjene i zagađenje pridonijeli širenju organske tvari, poznate i kao morska sluz
Zagađeno Mramorno more
 Yasin Akgul/AFP

Gusti, sluzavi sloj na površini Mramornog mora u Turskoj, koji se naziva i morska sluz, predstavlja sve veću prijetnju morskom životu i ribarskoj industriji.

Znanstvenici tvrde da su klimatske promjene i zagađenje pridonijeli širenju organske tvari, poznate i kao morska sluz, koja se prvi put pojavila 2007. godine, a sadrži široki spektar mikroorganizama i može procvjetati kada kanalizacija bogata hranjivim tvarima uđe u more, piše reuters

Snimke dronom iznad Mramornog mora u blizini Istanbula prikazuje trajekte i teretnjake kako plove morem prekrivenim viskoznom, sivkastom supstancom koja može uništiti morski život.

- Problemi Mramornog mora su rezultat ljudskog faktora. Ovo je rezultat kućnog otpada i zagađenja, rekao je filmaš Tahsin Ceylan koji je snimio dokumentarac o utjecaju morske sluzi na morski život.

- Jedino što možete učiniti je da ne bacate svoj otpad u more. Mislim da priroda ovo ne zaslužuje, tvrdi Celyan.

image
Zagađeno Mramorno more
Yasin Akgul/AFP
image
Zagađeno Mramorno more
Yasin Akgul/AFP
image
Zagađeno Mramorno more
Yasin Akgul/AFP

Stručnjaci su širenje morske sluzi povezali s visokim temperaturama mora koje su rezultat klimatskih promjena ali i ispuštanja nefiltrirane kanalizacije u more.

Ministar zaštite okoliša Murat Kurum rekao je da je morska sluz ozbiljan problem te da ekipa od 300 članova procjenjuje i analizira desetke punktova u Mramornom moru kao i postrojenja za pročišćavanje vose i izvore zagađenja.

Rekao je da će u petak sve zainteresirane strane imati sastanak te će objaviti akcijski plan za zaštitu mora.

Hidrobiolog Levent Artuz upozorio je da će se takvi ekološki problemi i dalje događati ako se ne promijeni ponašanje ljudi.

image
Yasin Akgul/AFP
image
Yasin Akgul/AFP
image
Yasin Akgul/AFP
image
Yasin Akgul/AFP

- Sve dok nastavljamo s tom praksom, nema puno smisla očekivati drugačije rezultate. I dalje ćemo se susretati s ovakvim katastrofama, rekao je istaknuvši da se zadnjih godina pojačano ispušta kanalizacija u more.

Mramorno more je unutrašnje more između Europe i Azije. Preko Dardanela je povezano sa Egejskim morem, kao i Bosporom sa Crnim morem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 15:18