STUDIJA POKAZALA

Znanstvenici su složni kako, pri razgovorima oko klimatskih promjena, rodne razlike nisu dovoljno istražene

 
 Milan Sabic/Cropix

Muškarci uzrokuju 16 posto više emisija stakleničkih plinova nego što to čine žene. Unatoč tome što potroše približno jednako, muškarci više novca troše na benzin i dizel goriva, pokazuje istraživanje. Kada govorimo o utjecaju ljudi na klimatske promjene, rodne razlike do sada nisu dovoljno proučavane, složni su znanstvenici.

Istraživanje je provedeno u Švedskoj, a u njemu je otkriveno i kako su konzumacija hrane i putovanja za vrijeme praznika, uzrok nastanka više od polovice svih štetnih emisija. Istraživanje je potvrdilo i kako zamjena mesa i mliječnih proizvoda biljnom hranom, kao i putovanje vlakom umjesto avionom ili automobilom, smanjuju emisije stakleničkih plinova izazvane ljudskim aktivnostima za čak 40 posto.

"Smatramo da je pri donošenju političkih odluka vezanih uz klimatske promjene važno uzeti u obzir razliku između muškaraca i žena. Istraživanja ovoga puta potvrđuju stereotipe. Žene troše više novca na uređenje doma, zdravlje i odjeću, a muškarci više na gorivo za automobile, prehranu, alkohol i duhan", izjavila je Annika Carlsson Kanyama iz istraživačke tvrtke Ecoloop u Švedskoj, koja je vodila istraživanje.

U ovo istraživanje nisu uključeni troškovi na goriva za radna vozila poput taksija ili kombije kojim se prevoze oprema za razne popravke. Prethodno istraživanje pokazalo je i kako su u obiteljima s jednim automobilom muškarci ti koji su češće odlazili na posao automobilima, dok su žene više koristile javni prijevoz. Istraživanja iz 2010. i 2012. pokazala su i kako muškarci jedu više mesa od žena.

Podsjetimo se i kako je, za neke kontroverzno, istraživanje iz 2017., pokazalo kako odluka obitelji da imaju manje djece, ima najveći efekt u borbi protiv klimatskih promjena.

Novim propisom EU-a o klimi povećava se cilj smanjenja emisija EU-a do 2030. s 40 % na najmanje 55 %. Doprinosom novih ponora ugljika cilj bi se mogao povećati na 57 %. Europski parlament je podržao zakon o klimi, neslužbeno dogovoren s državama članicama u travnju. Njime se politička predanost europskog zelenog plana klimatskoj neutralnosti EU-a do 2050. pretvara u obvezu. Europskim građanima i poduzećima pruža se pravna sigurnost i predvidljivost koje su im potrebne za planiranje tog prijelaza. Nakon 2050. EU će nastojati prijeći na negativne emisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:24