GLOBALNO ZAGRIJAVANJE

U otočkoj zajednici Kodiak temperatura zraka u nedjelju je dosegla 19,4C stupnjeva, što je najviše očitanje u prosincu ikada

Prizor s Aljaske; ilustracija

 Robert Valarcher/AFP

Neobična topla fronta na Aljasci donijela je dnevne temperature preko 15,5C i bujice kiše u doba godine koje se obično povezuje s velikom hladnoćom i snijegom, piše Guardian.

U otočkoj zajednici Kodiak temperatura zraka u nedjelju je dosegla 19,4C stupnjeva, što je najviše očitanje u prosincu ikada zabilježeno na Aljasci, rekao je znanstvenik Rick Thoman iz Aljaškog centra za procjenu klime. On je takvo stanje nazvao 'apsurdnim'.

Novi temperaturni maksimum izmjeren je usred niza ekstrema u prosincu, rekao je Thoman, uključujući 18,3 izmjerenih u zračnoj luci Kodiak, rekordnih 16,6C izmjerenih u Cold Bayu i najmanje osam dana u prosincu u kojima su u gradu Unalaska temperature bile iznad 10C, uključujući očitanje od 13,3C na sâm Božić - što je bio najtopliji Božić na Aljasci otkad postoje mjerenja.

Najozbiljnije neposredne implikacije za ljude vjerojatno su ogromne količine oborina koje su pale u unutrašnjosti Aljaske, gdje je područje Fairbanksa pogodila najžešća zimske oluja od 1937., rekao je Thoman.

Obično je prosinac u unutrašnjosti Aljaske suh jer hladan zrak ne može zadržati mnogo vlage. Ono vlage što bude, obično je 'pahuljasti snijeg jer je zrak vrlo hladan', rekao je Thoman, inače nastanjen u Fairbanksu.

No, u nedjelju je palo toliko snijega da je porušio na krov jedine trgovine u Delta Junctionu, gradu 153 km jugoistočno od Fairbanksa.

Ono što je možda još i gore, obilan snijeg pratile su bujice kiše zbog čega je zajednica završila okovana ledom, što je izazvalo dugotrajne nestanke struje i dovelo do zatvaranja glavnih cesta i ureda. Situacija je već dobila i posebni nadimak: Icemageddon.

Ministarstvo prometa Aljaske upozorilo je da će ceste još dugo biti opasne zbog ledenog sloja nalik cementu koji se na njima stvorio.

'Led je iznimno teško ukloniti nakon što se veže za površinu ceste. Iako su temperature zraka bile tople tijekom ‘icemageddon2021’, ceste su bile ispod nule, što je uzrokovalo da se led veže za površinu', objavio je prometni odjel na Twitteru.

Eksplozije toplog i vlažnog vremena usred zime postale su češće na Aljasci u posljednja dva desetljeća nego u godinama prije, što je znak klimatskih promjena, rekao je Thoman. 'To je upravo ono što očekujemo u svijetu koji se zagrijava', rekao je.

Slična je priča i drugdje na krajnjem sjeveru, gdje su se zimske kiše pokazale podmuklima za ljude i životinje koje ondje žive i pasu, poput karibua i mošusnih goveda, koji su u velikim problemima kad led na tlu prekrije izvore hrane. Očekuje se da će takve poteškoće postati još češće.

Studija objavljena prošlog mjeseca u časopisu Nature Communications projicira arktičku klimu s više zimske kiše nego snijega počevši oko 2060. ili 2070. godine.

Aljaska će i dalje imati zimsku hladnoću – predviđa se da će temperature u Fairbanksu pasti ispod minus -28C ovog vikenda – ali očekuje se da će tople, vlažne epizode biti sve češće u budućnosti, rekao je Thoman.

'U svijetu koji se zagrijava i sve je vlažniji, ovakve će situacije biti sve češće i dulje', dodao je.

Sve države članice skupine G20 trebale bi pokazati globalno vodstvo i obvezati se na postizanje klimatske neutralnosti najkasnije do 2050. godine, smatraju zastupnici Europskog parlamenta. Također pozivaju Komisiju da osnuje međunarodni klimatski klub s drugim velikim emiterima stakleničkih plinova (GHG) s ciljem postavljanja zajedničkih standarda i podizanja ambicija u cijelom svijetu, uključujući i kroz zajednički mehanizam granične prilagodbe emisija ugljika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:30