ZELENA ITALIJA

Cilj je ukinuti veliko oslanjanje na uvoz plina iz Rusije, i to u roku od 30 mjeseci, rekao je talijanski ministar za ekološku tranziciju

Prva talijanska vjetrolektrana na moru, u blizini luke Taranto

 Filippo Monteforte/Afp/Profimedia

Italija je pred dovršenjem izgradnje svoje prve vjetroelektrane na moru.

Park vjetroturbina Beleolico nalazit će se neposredno uz luku u Tarantu, grada na jugu Italije, poznat po čeličani. Bit će smještena na nekih stotinjak metara od obale. Budući da je tako blizu obale, moguće je da će vjetroelektrana biti okarakterizirana kao priobalna.

No ono što je puno važnije, jest što će se postrojenje, kada bude potpuno operativano, sastojati od 10 turbina ukupnog kapaciteta 30 MW - koje će moći proizvesti preko 58.000 MWh, što je jednako godišnjim energetskim potrebama za 60.000 ljudi. U ekološkom smislu, to znači da će uštedjeti oko 730.000 tona CO2 tijekom svog 25-godišnjeg životnog vijeka.

Talijanska vlada je također nedavno odobrila izgradnju šest novih vjetroelektrana na kopnu, od Sardinije do Basilicate. Nakon što su ih godinama sputavala birokracija, vjetroelektrane sada dobivaju zeleno svjetlo jer Italija traži obnovljivu energiju kao rješenje svoje energetske krize uslijed najave obustave plina iz Rusije. Uz navedenih šest vjetroelektrana, u planu su još dvije koje je Vlada već odobrila 18. veljače ove godine, a imaju kapacitet od 65,5 MW.

"Cilj je ukinuti veliko oslanjanje zemlje na uvoz plina iz Rusije, i to u roku od 30 mjeseci", rekao je talijanski ministar za ekološku tranziciju.

Europski parlament je oduvijek snažno podupirao zajedničku energetsku politiku koja se bavi pitanjima dekarbonizacije, konkurentnosti, sigurnosti i održivosti. U lipnju 2021. godine Parlament je usvojio Europski zakon o klimi. koji političku predanost o klimatskoj neutralnosti EU-a do 2050. iz Europskog zelenog plana mijenja u obvezujuću zadaću za EU i države članice. Također povećava cilj EU-a za smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2030. sa 40 posto na najmanje 55 posto, u usporedbi s razinom iz 1990. godine. U srpnju 2021. godine Komisija je predstavila paket „Fit for 55“ kako bi EU mogao postići ambicioznije ciljeve do 2030. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:08