MALLORCA

Od 2007. zaštićeno područje Balearskog mora zaradilo je 10 eura na svaki euro od njih ukupno 473.137 uloženih u ovaj projekt
Balearsko more
 Album - Tolo Balaguer/Album/Profimedia

Morsko zaštićeno područje (MZP) uspostavljeno uz obalu Mallorce pokazalo se korisnim ne samo za okoliš, već i ekonomski isplativim, pokazala je studija neprofitne organizacije Marilles. Od 2007. zaštićeno područje Balearskog mora zaradilo je 10 eura na svaki euro od njih ukupno 473.137 uloženih u ovaj projekt. Podaci pokazuju kako je ukupna vrijednost turizma, ronjenja i plovidbe u MZP iznosila 3,1 milijuna eura, dok je ostatak prihoda došao iz ribolova.

Nakon što je MZP, od 11.000 hektara (27.000 jutara), uspostavljen godine na zahtjev udruženja ribara Cala Ratjada, poboljšan je ribolov na tom području, olakšana je regulacija slobodnih aktivnosti, usporena je erozija obale i poboljšana kvaliteta vode i bioraznolikost, piše u studiji.

No, nije svagdje jednako uspjela. Europski MPA -i ranije su bili kritizirani jer nisu zaštitili oceane i vratili ribolov na održive razine. Prošle su godine revizori zaključili da "nema značajnih znakova napretka" na Mediteranu, gdje je ribolov sada, kako oni tvrde, dvostruko veći od održive razine.

Budući da su velike količine plastike u oceanima jedna od najvećih prijetnji za život u moru, ljudsko zdravlje, klimu i gospodarstvo EU-a;

Budući da, prema recentnim podacima UN-a, svake godine u oceanima završi 8 milijuna tona plastike, zbog čega ugine 100 milijuna morskih životinja i budući da mikroplastika ulazi u prehrambeni lanac preko ribe, Europski parlament ističe da su neke od zemalja iz skupine „Prijatelji kohezije” koje su suočene s najvećim gospodarskim i financijskim teškoćama ujedno one s najvećim isključivim gospodarskim pojasevima, poput Portugala i Španjolske.

Nadalje, u Parlament smatraju da čišćenje oceana koristi cijelom planetu jer se tako smanjuje širenje plastičnih onečišćujućih tvari preko morskih mijena, te naglašavaju kako je to moguće samo uz dodjelu dostatnih i realnih financijskih sredstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 14:32