DRAGOCIJENI RESURS

Najveća zabilježena pljačka pijeska datira iz 2019. kada je policija uhvatila francuski par s 40 kilograma pijeska
Plaža na Sardiniji
 Amaury Cornu/Afp/Profimedia

Vlasti Sardinije ponovno zabrinjavaju pljačkaši. No na otoku koji se smatra jednim od najsigurnijih područja u Europi i gdje mafija nikada nije pružila svoje krakove, barem ne u razmjerima kao na Siciliji, u porastu je jedan drugi oblik krađe.

Turisti sve više kradu dragocjeni pijesak s plaža Sardinije. Svakog ljeta pljačkaju se tone pijeska, unatoč tome što je od 2017. godine bilo nezakonito odvoziti pijesak, školjke i šljunak s mediteranskog otoka.

Kazne se kreću između 500 i 3.000 eura, a krivci su većinom stranci koji ne mogu odoljeti donijeti sardinski pijesak kući za uspomenu, korištenje u akvarijima, ali i kako bi ga prodavali na internetu.

Sjeverni Europljani najviše su skloni puniti svoje kampere plastičnim bocama napunjenim pijeskom, a najveća zabilježena pljačka je ona kada je policija 2019. uhvatila francuski par s 40 kilograma pijeska u 14 velikih plastičnih boca u prtljažniku njihova automobila, dok su se spremali ukrcati na trajekt.

-Dotični par htio je ovim pijeskom ukrasiti akvariji, ali postoji i cijelo tržište gdje se preprodaje pijesak s plaža- objasnio je sardinijski policajac, Carlo Lazzari.

Europska politika zaštite okoliša, u što naravno spada i očuvanje sardinijskog pijeska, temelji se na načelima opreznosti, preventivnog djelovanja i uklanjanja onečišćenja na samom izvoru, kao i na načelu „onečišćivač plaća”. Načelo opreznosti predstavlja instrument za upravljanje rizicima koji se može primijeniti kada postoji znanstvena nesigurnost o tome predstavlja li određena aktivnost ili politika potencijalan rizik za ljudsko zdravlje ili okoliš.

Europski parlament ima važnu ulogu u oblikovanju prava EU-a u području okoliša. Tijekom osmog saziva bavio se zakonodavstvom proizašlim iz akcijskog plana za kružno gospodarstvo (o otpadu, baterijama, otpadnim vozilima, odlaganje otpada na odlagališta itd.), problemima vezanima uz klimatske promjene (ratifikacija Pariškog sporazuma, raspodjela napora, namjena i prenamjena zemljišta i šumarstva u pogledu klimatskih promjena koje je Unija preuzela, reforma sustava trgovanja emisijskim jedinicama itd.) te drugim pitanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:49