ZELENA ENERGIJA

Najviše zainteresiranih je za povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije

Ilustracija

 Greg Baker/AFP

U prvom tromjesečju 2022. očekuju se potpisi prvih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu programa "Energija i klimatske promjene" koji je vrijedan ukupno 20 milijuna eura od čega je 17 milijuna eura iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP), a tri milijuna eura iz nacionalnih sredstava..

Među prva tri poziva na dostavu projektnih prijedloga koja su objavljena sredinom rujna, najviše je projektnih prijedloga pristiglo na poziv "Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije" - ukupno 55.

Na poziv "Proizvodnja energije iz mora" pristigla su 4 prijedloga dok je na poziv "Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije" prijavljeno 26 projektnih prijedloga.

Za ukupno 85 projektnih prijedloga zatraženo je 50.375.155,06 eura bespovratnih sredstava, od čega 37.667.155,34 eura za povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije, 8.998.672,83 eura za izradu tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije te 3.709.326,89 eura za poizvodnju energije iz mora.

Upravitelj programa "Energija i klimatske promjene" je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, odnosno njegova Uprava za europsku teritorijalnu suradnju. Programski partner iz Republike Hrvatske je Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP), a programski partner države darovateljice je Norveška uprava za vodne resurse i energiju.

Kako je objavljeno, postupak dodjele bespovratnih sredstava trajat će najviše 180 kalendarskih dana, a provodi ga upravitelj programa sukladno odredbama objavljenih poziva.

Glavni cilj programa "Energija i klimatske promjene" je povećanje korištenja energetskih tehnologija s manjom emisijom ugljika i povećana sigurnost opskrbe energijom u Republici Hrvatskoj, što je sukladno ključnim ciljevima Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveškog financijskog mehanizma.

Naglasak je na obnovljivoj energiji, energetskoj učinkovitosti, energetskoj sigurnosti, ublažavanju efekta klimatskih promjena i prilagodbi na klimatske promjene.

Krajem studenoga u sklopu ovog programa objavljen je i Poziv na dostavu projektnih prijedloga namijenjen povećanju kapaciteta za proizvodnju geotermalne energije. Otvoren je do 28. siječnja 2022. godine, a na raspolaganju je više od 4,9 milijuna eura.

Europska unija zacrtala je kroz europski zeleni plan ostvariti do 2050. ambiciozni cilj klimatske neutralnosti. Europski zakon o klimi, koji je Europski parlament potvrdio u lipnju ove godine, političku predanost o klimatskoj neutralnosti EU-a mijenja u obvezujuću zadaću za EU i države članice. Također povećava cilj Unije za smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2030. sa 40 posto na najmanje 55 posto, u usporedbi s razinom iz 1990. godine.

U srpnju 2021. godine Komisija je predstavila paket "Fit for 55" kako bi EU mogao postići ambicioznije ciljeve do 2030. godine. Među zakonodavnim prijedlozima je i izmjena Direktive o energiji iz obnovljivih izvora, kojom se postavlja povećani cilj proizvodnje od 40 posto energije iz obnovljivih izvora u EU-u do 2030. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:46