Grupa novinara iz država članica Europske unije imala je priliku, uoči plenarne sjednice Europskog parlamenta na kojoj se raspravljalo i glasalo o ključnim zakonodavnim prijedlozima iz paketa „Spremni za 55“, sudjelovati na seminaru o zelenoj tranziciji, održanom u Bruxellesu, ali i posjetiti akvaponsku urbanu farmu koja demonstrira sve to što Europa želi postići na svom putu prema klimatskoj neutralnosti. Ovdje je na djelu kružno gospodarstvo, čista energija, održivi razvoj, bioraznolikost i zdrava hrana.
U srcu Bruxellesa, na krovu tržnice Foodmet, na poznatoj lokaciji Abattoir u Anderlechtu, na nekih 2000 metara četvornih nalazi se vanjski vrt u kojem se uzgaja povrće, voće i začinsko bilje, a u sklopu farme je i visokotehnološki staklenik, također na 2000 kvadrata.
BIGH farma je osmišljena da na najbolji način iskoristi vodu i energiju, da smanji efekt staklenika i potakne bioraznolikost u urbanim sredinama. Cijeli projekt pokrenuo je arhitekt Steven Beckers. Ideja je zaživjela 2015., radovi su počeli 2017., a krajem 2018. farna je bila potpuno operativna.
Kad se popnete na zgradu tržnice prizor je koji ne očekujete u tako velikom gradu. Priroda i blagodati vrta na dohvat ruke na jednoj strani, na drugoj solarni paneli na kojima bi mogli pozavidjeti mnogi koji imaju više sunca a ne koriste Sunčevu energiju koliko bi mogli. Sve je tu promišljeno napravljeno, sve je funkcionalno kako bi bilo korisno ljudima i planetu.
Ali ne uzgaja se tu samo voće, povrće i začinsko bilje. Ima tu mjesta i za ribe, štoviše one su važna karika u funkcioniranju farme. Na farmi BIGH (Building Integrated Green Houses) razvili su akvaponski sustav u kojem riba, povrće, voće i začinsko bilje imaju svoj prostor, ali je njihov uzgoj u povezanom lancu. Akvaponika povezuje hidroponiku (uzgoj biljaka u vodenom supstratu, a ne na zemlji) i akvakulturu (uzgoj ribe).
Njezina je prednost što pretvara otpad iz akvakulture u hranjive tvari za hortikulturu. Riblji otpad se naime obrađuje u biofilteru, a voda koja izlazi iz ribnjaka, prirodno bogata hranjivim tvarima, dovodi se do biljaka koje su u vodenom supstratu, a ne na zemlji. Na taj način smanjuju otpad iz uzgoja ribe i nije im potrebno drugo gnojivo za povrće.
Na BIGH farmi sve je povezano i održivo. Sve to rado pokazuju i posjetiteljima. Grupu u kojoj je i potpisnica ovih redaka s radom je upoznao menadžer farme Mathias de Vos.
- Ljudi trebaju svježe uzgojenu hranu, trebaju lokalno uzgojenu i zdravu hranu, to ima puno prednosti, a naš sustav to omogućuje – kaže Mathias de Vos.
Tako ljudi u Bruxellesu kupuju hranu uzgojenu u Bruxellesu. A to je ono što se traži i u borbi s klimatskim promjenama. Njihova je vizija unijeti promjenu u proizvodnji hrane, spojiti tehnologiju, održive prakse i lokalne ljudi kako bi stvorili prehrambeni sustav koji radi za potrošače, proizvođače i okoliš.