NOVI IZBOR

Najstarija Medulinka, ‘Čokoladno stablo naših uspomena‘ hrvatski je kandidat za Europsko stablo godine

Naši dosadašnji kandidati bili su Platana na trgu u Trstenom, Gupčeva lipa, Zaljubljeni ginko iz Daruvara...
Najstarija Medulinka
 Sonja Barbara Bader/Javna Ustanova Za Upravljanje Zaštićenim Dijelovima Prirode Dubrovačko-neretvanske županije

Najstarija Medulinka - „Čokoladno stablo naših uspomena”, pobjednica nacionalnog natjecanja za „Hrvatsko stablo 2020. godine” jedno je 14 kandidata ovogodišnjeg natjecanja za izbor Europskog stabla 2021. koji je počeo u veljači. Međunarodno natjecanje Europsko stablo godine (European Tree of the Year) po prvi je put održano 2011. godine. Hrvatska se natjecanju priključila prije tri godine, a stabla kandidira Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kao nacionalni koordinator natjecanja.

Naši dosadašnji kandidati bili su Platana na trgu u Trstenom (Platanus orientalis L.) i spomenik prirode – Gupčeva lipa (Tilia plathyphyllos Scop.), a lani je to bio Zaljubljeni ginko iz Daruvara (Ginkgo biloba L.),

Stablo košćele ili ladonje (Celtis australis L.), staro je 115 godina, a u kandidaturi se navodi "Danas uživa u filmu ili predstavi, njiše se na ljetnim koncertima, pjeva za Božić kada se oblači kako bi provodila vrijeme s mještanima i gostima. Iznad svega voli dječju igru ​​i smijeh, i ubuduće će ih počastiti čarobnim čokoladnim bobicama. Tako kaže ona, najstarija stanovnica Medulina, naš gradski trg Tree of Kopriva“.

Stanovnici Medulina ističu da je među kandidatima ladonja jedino stablo koje ima čokoladne plodove.

- Stablo ladonje vanvremenski je suputnik ljudi, čijim se slatkim, čokoladnim bobicama hranio i sam Odisej, simbol čovjeka putnika, na svom putu kući. Posebno se i daleko u prošlost veže za središta mjesta na Istarskom poluotoku jer se u njenom hladu oduvijek susretalo. Mali svakodnevni razgovori, jednako kao i donošenje odluka od značaja za zajednicu, cijela prošlost Mediterana krije se u krošnji toga stabla. Na našim prostorima iza različitih naziva uvijek je ista slika: košćela, kostela, koprivić, koprivica ili pak fafarinka, kostanjula, pelegrinka. A u Medulinu ona je Ledonja za najstarije koji pamte koliko i protagonistica ove priče, 115 godišnje (a možda i starije) stablo ladonje na medulinskoj placi, navode na općinskim stranicama.

Cilj natjecanja je promocija biološke raznolikosti i prirodnih bogatstava Europske unije, a natjecanjem se nastoji promicati pojedinačna stabla i njihove priče kao prirodne spomenike na isti način na koji UNESCO promiče svjetsku baštinu.

Najstariju Medulinku – čokoladno stablo naših uspomena“ možete podržati glasanjem na https://www.treeoftheyear.org/CR do 28. veljače. Na stranici se može pronaći i opis svih ostalih kandidata. Proglašenje pobjednika bit će 17. ožujka u Bruxellesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2023 15:23