NEWCASTLE

Najveća svjetska luka za izvoz ugljena prelazi na obnovljivu energiju: ‘Nitko u nas ionako više neće investirati‘

Potez je dio plana za dekarbonizaciju poslovanja do 2040. kao i plana da ugljen sačinjava samo polovicu prihoda do 2030.

Luka Newcastle, Australija

 Henryk Sadura/Tetra Images/Profimedia

Najveća svjetska luka za izvoz ugljena najavila je da će se uskoro u potpunosti napajati obnovljivom energijom.

Najava iz australske luke Newcastle dolazi nakon što je proizvodnja energije iz ugljena na tamošnjem nacionalnom tržištu u zadnja tri mjeseca 2021. pala na najnižu razinu u posljednja tri mjeseca.

Iako luka i dalje izvozi prosječno 165 milijuna tona ugljena godišnje, potez je dio plana za dekarbonizaciju poslovanja do 2040., kao i plana da ugljen sačinjava samo polovicu prihoda do 2030. godine.

Glavni izvršni direktor Craig Carmody rekao je da titula luke Newcastle kao najveće luke ugljena na svijetu "nije tako laskava kao što je nekad bila" i kako je promjena nužna da bi se izbjeglo ono što se dogodilo u Newcastleu kada je zatvorena industrija čelika.

-Više bih volio da to radimo sada dok imamo kontrolu nad svojom sudbinom. Lakše je to učiniti dok imamo prihode, nego u kriznoj situaciji kada bi naši prihodi pali i nitko nam ne bi posudio novac- rekao je Carmody.

Kao dio svoje tranzicije, luka je 97% svojih vozila pretvorila u električna i uključila se u druge projekte kako bi dekarbonizirala poslovanje.

Andrew Stock, australski klimatski savjetnik i umirovljeni izvršni direktor velikih igrača energetskog sektora, pozdravio je odluka, ali je dodao da je " put prema dekarbonizaciji još uvijek dug".

-Dobro je što tako razmišljaju, ali rok za diverzifikaciju 50 posto prihoda do 2030. godine, još je daleko. To znači da će još uvijek puno ugljena proći kroz tu luku- smatra Stock.

Stock je rekao da bi vlade trebale poticati "brzi napredak u preuzimanju obnovljivih izvora" slično onome što se događa u Južnoj Australiji, koja se određenim danima napaja isključivo 100% obnovljivom energijom.

-Zapravo politike Australije nisu važne. Važno je što razmišljaju investitori u New Yorku ili Tokiju. Oni donose odluku umjesto nas. Mi zapravo nemamo izbora. Nitko više ne želi ulagati ili biti dio lanca opskrbe fosilnim gorivima- zaključuje Carmody.

Najava o luke Newcastle došla je nakon što su podaci Dylana McConnella, istraživača na Sveučilištu za klimu i energiju Sveučilišta Melbourne, pokazala kako obnovljivi izvori energije osiguravaju gotovo trećinu sve električne energije proizvedene na nacionalnom australskom tržištu električne energije (NEM).

U posljednja tri mjeseca 2021. godine, udio ugljena u elektroenergetskoj mreži pao je 5,9% u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, dok je plin zabilježio najniže tromjesečje proizvodnje od 2004. Tijekom istog razdoblja, krovna solarna energija porasla je za 24%, a komunalna solarna energija za 26% - iako je udio vjetra, u usporedbi s prethodnim godinama, porastao samo za "prilično skromnih" 6,4%. Dijelom zbog manjka vjetra i nedostatka novih kapaciteta.

Vijest dolazi par mjeseci nakon završetka klimatskih pregovora na konferenciji COP26 u Glasgowu, koji su završili žestokim nesuglasicama baš oko ugljena. Tada je intervencija Indije u posljednjem trenutku uspješno razvodnila globalni plan o smanjenju korištenja ugljena.

-Naravno da nismo učinili dovoljno, no u usporedbi sa SAD-om, Kinom, Rusijom, Indijom i Brazilom, učinili smo mnogo. EU ne može nikome izravno nametati klimatske politike, no može voditi svojim primjerom te stvarati pritisak uvjetovanim pristupom na jedinstveno tržište na kojem svi žele trgovati- kazao je nakon summita Cop26 , supredsjedatelj kluba Zelenih u Europskom parlamentu Philippe Lambert.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. siječanj 2022 00:32