ATLAS MESA

Dvadeset najvećih svjetskih tvrtki za uzgoj stoke i dalje dobivaju milijarde dolara financijske potpore, prema najnovijem istraživanju
Ilustracija
 John Thys/Afp/Profimedia

Dvadeset najvećih svjetskih tvrtki za uzgoj stoke odgovorno je za više emisija stakleničkih plinova nego Njemačka, Britanija ili Francuska - i za to dobivaju milijarde dolara financijske potpore, piše u novom izvješću nazvanom Meat Atlas, koji su sastavili prijatelji Zemlje i europska politička zaklada, Heinrich Böll Stiftung.

Uzgoj stoke značajno doprinosi emisiji ugljika, pri čemu uzgoj životinja čini 14,5% ukupnih svjetskih emisija stakleničkih plinova. Znanstveni izvještaji do sada su nebrojeno puta istaknuli kako bogate zemlje trebaju poduzeti ogromno smanjenje potrošnje mesa i mliječnih proizvoda kako bi pokušale usporiti klimatske promjene.

Između 2015. i 2020., tvrtke diljem svijeta koje proizvode mesne i mliječne proizvode dobile su više od 478 milijardi dolara potpore od 2500 investicijskih tvrtki, banaka i mirovinskih fondova, od kojih većina ima sjedište u Sjevernoj Americi ili Europi, stoji u izvješću.

Prema izvješću, s tom razinom financijske potpore, procjenjuje se kako će se proizvodnja mesa mogla povećati za daljnjih 40 milijuna tona do 2029. godine, kada bi mogla dostići brojku od 366 milijuna tona mesa godišnje.

Iako će se velika većina rasta proizvodnje vjerojatno dogoditi na globalnom jugu, najveći proizvođači i dalje će ostati Kina, Brazil, SAD, te članice Europske unije.

Europski parlament raspravljao je prošle jeseni o novoj poljoprivrednoj politici EU-a, a glasalo se i o usvajanju amandmana koji predlažu zabranu naziva proizvoda poput “veganski burger” i “veganska kobasica”.

Europarlamentarci usvojili su stajalište o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP) EU-a, pri čemu su odbili amandmane koji su predlagali zabranu naziva veganski ili vegetarijanski za proizvode poput kobasica, burgera, odrezaka i sl. Lobi mesne industrije zalagao se za zabranu takvih naziva argumentirajući da se time zavarava potrošače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:17