South Lake Tahoe

Medvjedi provaljuju u kuće, primijećeni su na benzinskim postajama i oko trgovina mješovitom robom
Puste ulice Lake Tahoea uslijed požara 
 Sopa Images/Sipa Press/Profimedia

Nakon što je požar prisilio 22.000 stanovnika grada South Lake Tahoea u Kaliforniji na evakuaciju, prazne ulice su zauzeli medvjedi.

S odlaskom stanovnika, usluga odveza smeća obustavljena je prošlog tjedna, a dok su gorila staništa medvjeda, te životinje su kopali po kantama za otpatke i provaljivali u kuće u potrazi za hranom. Primijećeni su na benzinskim postajama, kućama i oko trgovina mješovitom robom.

“Medvjedi su kroz povijest konstantno predstavljali problem za stanovnike Tahoea, posebno u kasno ljeto. Spremaju se za zimu pa pokušavaju nakupiti kalorije. Sada u blizini nije bilo ljudi, pa su osjećali potpuno nesputano”, rekao je Eric Palmberg, službenik za informiranje javnosti šerifovog ureda.

Požar, bez presedana na tome teritoriju, prošlog je tjedna prisilio evakuaciju stanovništva oko jezera Tahoe, popularnog turističkog odredišta na granici Kalifornije i Nevade. Iako su vatrogasci uspjeli zaštititi grad od plamena, tisuće njih i dalje rade na obrani okolnih odmarališta. Požar, koji je uništio 776 kuća, tek je djelomično obuzdan i još uvijek prijeti područjima južno od grada.

Europu su isto tako ove godine snašli nezapamćeni požari. Konsenzus glasi; pošumljavanje najbolji protuotrov za požare.

Europski Parlament odlučio sastaviti dva nezakonodavna izvješća o vlastitoj inicijativi: jedno o jačanju mjera Unije za zaštitu i obnovu svjetskih šuma (Rezolucija Europskog parlamenta od 16. rujna 2020. o ulozi EU-a u zaštiti i obnovi svjetskih šum i drugo o novoj europskoj strategiji za šume (Rezolucija Europskog parlamenta od 8. listopada 2020. o europskoj strategiji za šume – daljnji koraci. U vezi s prvim izvješćem Parlament je također usvojio zakonodavno izvješće o vlastitoj inicijativi o globalnom krčenju šuma (Rezolucija Europskog parlamenta od 22. listopada 2020. s preporukama Komisiji o pravnom okviru EU-a za zaustavljanje i poništavanje globalnog krčenja šuma koje je uzrokovao EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:50