KRIVI TAJMING

Nastanak AUKUS-a mogao bi označiti kraj nade o postizanju klimatskog dogovora između SAD-a i Kine

Aktualne tenzije između Kine, najvećeg svjetskog proizvođača ugljika, i SAD-a, izrazito zabrinjavaju klimatologe
Državnici na potpisivanu pakta AUKUS
 Epn/newscom/Newscom/Profimedia

AUKUS, novi vojni pakt između SAD-a, Velike Britanije i Australije zabrinuo je klimatologe, koji strahuju da će on onemogućiti dogovore s Kinom oko smanjenja emisija stakleničkih plinova.

Klimatolozi i progresivni političari još su prošloga tjedna polagali velike nade u postizanje dogovora s Kinom, najvećim svjetskim proizvođačem ugljika. Sada, pak, među njima prevladava sumnja kako će s Kinezima biti postignut dogovor tijekom klimatske konferencije Cop26, koja bi se trebala održati u studenom u Glasgowu.

Nagovještaj onoga što će se dogoditi u Glasgowu, moći ćemo vidjeti već sljedeći tjedan kada se svjetski čelnici, uključujući kineskog predsjednika Xi Jinpinga, virtualno sastaju u New Yorku na skupštini UN -a.

-Trenutak za osnivanje AUKUS-a loše je odabran. On jasno upućuje da britanski premijer Boris Johnson, koji će biti suvoditelj ključne konferencije u Glasgowu, niti klimatske probleme, niti samu konferenciju ne shvaća previše ozbiljno- izjavio je Tom Burke, osnivač ekološkog thinkthanka E3G.

Slično misli i čelnik oporbenih britanskih laburista, Keir Starmer.

-Moramo raditi s Kinom na definiranju rješenja za najteža globalna pitanja kao što su klimatske promjene i odgovor na pandemiju. Bez diplomatske strategije i vještine doći će do sukoba- izjavio je Starmer.

- Klimatska diplomacija oslanja se na razumijevanje razmjera krize i inzistira na izravnim akcijama. Ona se ne bavi poslovnim transakcijama, niti trgovinom. Uspjeh će ovisiti ponajprije o odnosu SAD-a i Kine. Klimatska kriza utjecati će na svaku zemlju, bez obzira na to kakav je njen BDP. Zato je multilateralizam u ovoj situaciji ključan - poručila je, pak, Laurence Tubiana, izvršna direktorica Europske zaklade za klimu i bivša francuski diplomatkinja koji je nadzirala pregovore o klimi u Parizu 2015.

Da bi borba protiv ubrzanja klimatskih promjena bila uspješna, potrebna je suradnja svih država svijeta. Predsjednica Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, zastupnica Iratxe García Peréz smatra kako će postizanje EU klimatskih ciljeva biti najambiciozniji politički projekt našeg doba. Zato je napomenula kako je to projekt u kojem će svi morati dati svoj doprinos, ali katastrofalno bi bilo kad ono što se traži od građana ne bi bilo socijalno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. studeni 2021 08:13