BOSCO VERTICALE

Neboderi-drveće promijenili su urbani krajolik Milana. Njihov kreator želi ih vidjeti diljem svijeta

Stanovnici su oduševljeni kvalitetom života, a cilj je takvo stanovanje učiniti dostupno svima
Vertical Forest (Bosco Verticale), Milano
 Jolanta Wójcicka/Panthermedia/Profimedia

Bosco Verticale ili veriklana šuma, naziv je za prostor koji zauzimaju dva nebodera smještena u samom srcu milanske četvrti Porta Nuova, koji je ujedno dom više od 21 000 stabala i biljaka. U tim neboderima, koji izgledaju poput golemog drveća, trenutno živi 300 ljudi.

Njihova vegetacija u prosjeku upija 20 tisuća kilograma ugljika svake godine, te ublažava buku koju stvara promet. Dva potpuno samodostatana nebodera koriste obnovljivu energiju iz solarnih panela i filtriranu otpadnu vodu kojom se održava životnog vijek zgrade.

Koncept i dizajn je osmislio i finalizirao talijanski arhitekt Stefano Boeri.

-Kad sam bio klinac, pročitao sam roman talijanskog književnika Itala Calvina koji se zove Barun u drveću. Bila je to priča o mladom vojvodi koji je s 12 godina odlučio napustiti obitelj i provesti ostatak života živeći na grani šume. Milan se 70 -ih i 80 -ih više, manje smatrao sivim, industrijskim gradom. Želio sam to promijeniti-priča Boeri.

Ova analogija najbolje objašnjava fascinaciju 64-godišnjaka prirodom. Životna opsesija dovela ga je do njegova remek djela.

Izdižući se visoko nad gradskim horizontom, dizajn zgrade osvojio je i nagrade 'International Highrise Award 2014' i '2015 Best Tall Building Worldwide' 2015. Bosco Verticale inspirirali su novu generaciju projekata pošumljavanja gradova i nebodera širom svijeta. Jedna od takvih, koju je dizajnirao Boeri, nalazi se u nizozemskom Eindhovenu. Zgrada ima 125 malih stanova namijenjenih kućanstvima s niskim prihodima, okruženih fasadom koju čini oko 5000 grmova, biljaka i drveća.

-Drveće je velikodušno. Pomaže ljudima da se zaštite od prekomjerne sunčeve svjetlosti, da bolje dišu. Ono proizvode kisik i upija CO2. Zato je važno da takvo stanovanje bude dostupno svima. Stanovnici nebodera biljaka oduševljeni su s kvalitetom života u njima- zaključio je Stefano Boeri.

Europski parlament poziva države članice EU-a da poduzmu mjere vezane uz stambenu krizu i osiguraju cjenovno pristupačno stanovanje za sve.

Nedostatak cjenovno pristupačnog stanovanja sve je veći problem u EU-u, uz cijene nekretnina i najamnina koje godinama stalno rastu u odnosu na dohotke.

Parlament je 21. siječnja donio rezoluciju u kojoj poziva države članice na priznavanje odgovarajućeg stanovanja kao temeljnog ljudskog prava i njegovo uvrštavanje u zakonodavstvo. Zastupnici poručuju da svi trebaju imati jednak pristup pristojnom stanovanju koje ima kvalitetnu pitku vodu, odgovarajuće sanitarne usluge, kanalizaciju i pouzdanu energiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. siječanj 2022 17:20