ZBOGOM, BURGERI...

Čak 85 posto poljoprivrednog zemljišta koristi se za prehranu stoke, a ono osigurava samo 32 posto kalorija koje unosimo
Ilustrativna fotografija
 Hauke-Christian Dittrich/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Dokument nove prehrambene strategije, koju je naručila engleska vlada, izričito upozorava na golemu štetu koju prehrambeni i poljoprivredni sustav nanosi okolišu, kao i ljudskom zdravlju. U dokumentu stoji kako su prehrambene navike Zapada trenutno najveći neprijatelj prirode i glavni izvor klimatskog zagrijavanja.

"Naš trenutni apetit za mesom je neodrživ. Čak 85 posto poljoprivrednog zemljišta koristi se za prehranu stoke, a ono osigurava samo 32 posto kalorija koje unosimo. Istovremeno, 15 posto poljoprivrednog zemljišta koje se koristi za uzgoj biljnih usjeva za ljudsku prehranu izvor je 68 posto naših kalorija"- stoji u dokumentu. Izvještaj također opovrgava mit kako stoka hranjena travom emitira manje stakleničkih plinova.

Autori strategije preporučuju da se potrošnja mesa smanji za 30 posto, i to u roku od deset godina. No, u zaključku mnogih drugih znanstvenih istraživanja stoji kako su potrebni mnogo veći rezovi bogatih država potrebni ako se želi zaustaviti klimatska kriza.

Jedna velika analiza zaključila je tako da Europljani i Sjevernoamerikanci moraju smanjiti konzumaciju mesa za čak 80 posto kako bi njihova prehrana bila klimatski prihvatljiva, ali i zdravija za njih same. U drugoj analizi, stoji da je za smanjenje globalnog zagrijavanja potrebno smanjiti konzumaciju govedine za 90 posto. Izbjegavanje mesa i mliječnih proizvoda jedini je način za smanjenje utjecaja na okoliš na planet, slaže se većina znanstvenika.

Podsjetimo se kako su prošli mjesec pregovarači Europske unije postigli politički dogovor o reformi zajedničke poljoprivredne politike koja uvodi nove mjere u cilju zaštite malih poljoprivrednih gospodarstava i ublažavanja utjecaja poljoprivrede na okoliš. Dogovorom se želi preusmjeriti novac iz intenzivnih poljoprivrednih praksi u zaštitu prirode i obuzdati emisiju stakleničkih plinova koju uzrokuje poljoprivreda, a koja čini 10 posto ukupne emisije u EU. Europski parlament je prije tri godine usvojio nova pravila koja potiču ekološku proizvodnju i koja će osigurati prodaju jedino visoko kvalitetne organske hrane u EU-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:25