PROLJETNI TOPLINSKI VAL

Nacionalna meteorološka služba izdala je posebno priopćenje u kojem upozorava stanovnike da budu oprezni zbog vrućine i ostanu hidrirani

Ilustracija

 Tom Wang/Alamy/Alamy/Profimedia/Tom Wang/Alamy/Alamy/Profimedia

Deseci saveznih država diljem SAD-a pripremaju se za povijesno visoke proljetne temperature koje trebaju stići ovog vikenda.

Očekuje se da će više od 120 milijuna Amerikanaca biti pogođeno vrućinom, pa se posebno trebaju čuvati oni narušena zdarvlja, radnici na otvorenom i građani koji nemaju pristup hlađenju u zatvorenom prostoru. Nacionalna meteorološka služba izdala je posebno priopćenje u kojem upozorava stanovnike da budu oprezni zbog vrućine i ostanu hidrirani.

-Nagli rast nižih temperatura mogao bi uzrokovati šok za tijelo, pogotovo ako provodite dulje vrijeme vani- rekao je Marc Chenard, meteorolog iz Centra za predviđanje vremena Nacionalne meteorološke službe.

Očekuje se da će rekordi biti oboreni u velikim dijelovima istoka, uključujući Washington DC, gdje se predviđa da će u subotu biti 35 stupnja Celzijeva, te u Bostonu, gdje bi temperatura mogla narasti na 34 stupnjeva.

Teksas je već bio pogođen vrućinom, Dallas je doživio najtopliji svibanj u povijesti, a jugozapad se kuhao dok su jaki vjetrovi širili opasnost od požara u cijeloj sušnoj regiji.

Klimatska kriza postavila je pozornicu za povećanje i intenziviranje toplinskih valova u nadolazećim desetljećima, a modeli pokazuju da bi do sredine stoljeća moglo biti između 25 i 30 ekstremnih događaja godišnje.

Iako se nakon vikenda očekuje ponovni pad temperatura, očekuje se još jedno pakleno ljeto.

-Čini se da postoji signali da će ljeto na istoku SAD-a biti toplije od prosječnog- rekao je Chenard.

I dok će se istočna obala pržiti ovog vikenda, zapadna će dobiti kratki predah. No rizici i dalje postoje za šumske požare na jugozapadu, posebno u Novom Meksiku, gdje najveći požar u zemlji - i najveći u povijesti države - nastavlja gorjeti. Nalet hladnoće neće biti dovoljan da neutralizira prijetnje od šumskih požara na zapadu, izvijestio je NWS, jer “kritični rizik od požara ostaje na snazi ​​za veći dio Novog Meksika, Colorada, južnog Utaha i sjeverne Arizone budući da suša i vjetar potiču opasnost od požara”. Dijelovi Colorada, u kojima su se temperature kretale oko 30 stupnjeva Celzijevih, sada pak čekaju snježne oborine.

U lipnju 2021. Parlament je podržao zakon o klimi, njime se politička predanost europskog zelenog plana klimatskoj neutralnosti EU-a do 2050. pretvara u obvezu.

Klimatska kriza, borba protiv klimatskih promjena, ekstremni klimatski uvjeti...cijeli niz je pojmova o kojima se zadnjih godina govori sve učestalije. Klimatske promjene diktiraju puno toga u današnjem svijetu, a Europska unija zacrtala je ambiciozan plan da Europa do 2050. postane klimatski neutralan kontinent.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:49