RADIKALNA POLITIKA

Državni službenici sastavili su jedan od najradikalnijih planova u Europi, čiji je cilj smanjenje stoke u zemlji za trideset posto
Farma u Nizozemskoj
 Remko De Waal/Afp/Profimedia

Nizozemski političari razmatraju o novim zakonima kojim bi prisilili stotine poljoprivrednika da smanje broj stoke, kako bi pod svaku cijenu zaustavili rast štetnog zagađenja amonijakom. Neki prijedlozi zasigurno će izazvati polarizaciju društva.

Najviši nizozemski upravni sud još je 2019. utvrdio kako vlada krši EU propise ne čineći dovoljno da smanji višak dušika u osjetljivim prirodnim područjima. Državni službenici iz ministarstva financija i poljoprivrede tako su sastavili jedan od najradikalnijih planova u Europi, čiji krajnji cilj je smanjenje broja stoke u zemlji za trideset posto. Jedna predloženi scenarij uključuju prisiljavanje nekih poljoprivrednika da prodaju svoju zemlju.

No ideja o eksproprijaciji ili prisilnoj prodaji zasigurno će izazvati brojne sukobe i kontroverze, i to u državi gdje šest mjeseci nakon općih izbora nekoliko stranaka još pokušava sastaviti vladu.

Stoka proizvodi stajski gnoj koji pomiješan s urinom oslobađa amonijak, dušikov spoj. Ako dospije u jezera i potoke prekomjerne količine dušika mogu oštetiti osjetljiva prirodna staništa, na primjer, potičući cvjetanje algi koje iscrpljuju kisik u površinskim vodama.

Nizozemska ima jednu od najvećih europskih stočarskih industrija s više od 100 milijuna goveda, pilića i svinja. Također je najveći izvoznik mesa u EU.

Da se smanje emisije dušikovog oksida ograničenja brzine na autocestama u Nizozemskoj već su smanjena su na 100 km/h , neki građevinski projekti su zaustavljeni, a novim zakonom obećava se da će do 2030. polovica zaštićenih prirodnih područja imati propisanu razinu dušika.

Europski parlament naglašava važnost pružanja potpore i pomoći poljoprivrednicima u prelasku na održiviju poljoprivredu pružanjem odgovarajućih usluga savjetovanja i osposobljavanja, poticaja i financijskih programa za potporu njihovu životnom standardu i konkurentnosti u ruralnim područjima promicanjem ulaganja i organizacije prehrambenog lanca, jačanjem malih lokalnih obrađivača i podržavanjem kratkog lanca opskrbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:24