AMBICIOZNI KLIMATSKI PLAN

Ministar gospodarstva Robert Habeck rekao je i da se vlada suočava s teškim zadatkom da pridobije građane da pristanu na energetsku zelenu tranziciju

Robert Habeck, njemački ministar gospodarstva i zaštite klime na konferenciji za novinare, siječanj, 2022.

 Odd Andersen/Afp/Profimedia

Robert Habeck, novi njemački ministarstva koje objedinjuje gospodarstvo i klimatska pitanja, pozvao je naciju da se ujedini kako bi ostvarili "gigantski pothvat" kreirajući klimatski neutralnu državu. Naglasio je kako se radi o značajnom društvenom i financijskom izazovu, no i velikoj prilci.

Predstavljajući javnosti široki nacrt svojih ambicioznih planova, po prvi put otkako je prošlog mjeseca ušao u vladu kao dio trosmjerne koalicije, Habeck iz stranke Zelenih pozvao je na trostruko povećanje brzine smanjenja emisije ugljičnog dioksida, tvrdeći da je Njemačka u utrci s vremenom. Kazao je i da se vlada suočava s teškim zadatkom da pridobije građane da pristanu na tranziciju.

-To je veliki politički zadatak, ali koji naravno nudi i ogromnu šansu. Plan je veoma ambiciozan i zahtijeva od cijele države da počne razmišljati drugačije- poručio je Habeck.

Habeck je upozorio da Njemačka trenutačno "dramatično zaostaje" u svome naumu gdje bi 80% energije trebalo pristizati iz obnovljivih izvora do 2030. godine. Daleko je i od cilja da za 65% smanji stakleničke plinove u usporedbi s razinama iz 1990., te da postane klimatski neutralna do 2045. Trenutno oko 42% energije u Njemačkoj dolazi iz obnovljivih izvora.

Habeck je rekao da će biti potrebna radikalna revizija procesa planiranja i izgradnje, kao i promjene u industriji i smanjenje birokracije. Najavljujući mandat za postavljanje solarnih panela na sve novogradnje, ponovio je predizborni manifest svoje stranke da 2% ukupne površine zemlje treba ustupiti mjesto mehanizmima potrebnim za obnovljivu energiju, poput vjetroelektrana, solarnih panela i vodikova tehnologija.

Ministar je pozvao građane da prihvate nove zelene tehnologije i naglasio da će one pomoći Njemačkoj da se oslobodi ovisnosti o nestabilnim globalnim tržištima. Dodao je i kako je Njemačkoj potreban opušteniji i fleksibilniji pristup pravilima koja reguliraju izgradnju turbina za vjetroelektrane. Habeck smatra i kako je Njemačkoj potreban pritok stranih radnika i to u velikim razmjerima kako bi realizirali energetsku tranziciju, Očekuje da će Njemačkoj trebati više od milijun radnika.

Oprez prema njegovim planovima stiže i iz njegove vlade. Tako je član Slobodne demokratske stranke( FDP) Reinhard Houben pozdravio napore za postizanje nulte emisije, ali je pozvao Habecka da "ne izgubi iz vida" pitanja poput pristupačne energije i izrazio zabrinutost oko energetske sigurnosti. Vlada je priopćila kako će osigurati subvencije kako bi obiteljima s nižim prihodima omogućila da bolje podnose povećanje troškova energije. Vladine planove u petak su žestoko kritizirali i klimatski aktivisti, koji kažu da su planovi preslabi i da su došli prekasno, nazvavši ih izdahom načela Zelenih.

Predsjednik njemačkog saveza gradova i općina, Gerd Landsberg, upozorio je pak na proturječnost s kojom će se Habeck suočiti kada se susretne s ljudima koji izražavaju podršku uvođenju obnovljive energije, no u isto vrijeme pružaju otpor svemu što bi se moglo izgraditi u blizini njihovih domova.

-Ljudi su za alternativnu energiju sve dok ne moraju vidjeti ili čuti objekte iza sebe- rekao je Landsberg za njemačku televiziju.

Tijekom svibnja 2021. zastupnici Europskog parlamenta i članovi njemačkog Bundestaga održali su raspravu na temu tzv. ekološkog oporezivanja.

njemački su zastupnici pred europarlamentarcima iznijeli svoje prioritete u kontekstu usvajanja porezne politike koja bi pomogla u borbi protiv klimatskih promjena. Podijelili su s njima što se po tom pitanju radi u Njemačkoj te pozdravi prijedloge Europske komisije čija se objava uskoro očekuje.

No na vidjelo su došle i razlike u mišljenjima. Sudionici su varirali u stavovima oko toga do koje bi se mjere neka politika oporezivanja mogla koristiti za preusmjeravanje ponašanja potrošača te oko toga do koje bi najveći teret novog poreznog režima mogli snositi najsiromašniji građani Europske unije. Osim o ekološkim, "zelenim" porezima, na dnevnom se redu našlo i oporezivanje u digitalnom gospodarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:18