KNJIGA O KLIMI

Djelo sadrži doprinose više od 100 akademika, mislilaca i aktivista. Tu je spisateljica Margaret Atwood, Thomas Piketty i kanadska novinarka Naomi Klein

Greta Thunberg

 Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia

Klimatska aktivistica Greta Thunberg sastavila je priručnik za rješavanje svjetskih ekoloških kriza, u čijem su nastojanju sudjelovali vodeći svjetski znanstvenici i pisci. Izdavač Penguin Random House najavio je u četvrtak da će "Knjiga o klimi" biti objavljena u Britaniji u listopadu, prenosi Guardian.

Djelo sadrži doprinose više od 100 akademika, mislilaca i aktivista, uključujući one romanopisaca Margaret Atwood i Amitava Ghosha, klimatskog znanstvenika Saleemula Huqa i šefa Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa.

Suradnici, uključujući i kenijskog ekologa Wanjira Mathaija, brazilsku autohtonu aktivisticu Soniu Guajajaru, francuski ekonomist Thomasa Pikettya i kanadsku novinarku Naomi Klein, nude "uvjerljive priče o promjeni, akciji i otpornosti. Knjiga ima za cilj pomoći čitateljima da povežu točke između prijetnje klimi, okolišu, održivosti i autohtonom stanovništvu, poručuje izdavač.

-Nadam se da bi ova knjiga mogla biti neka vrsta izvora za razumijevanje ovih različitih, usko povezanih kriza- kazala je Thunberg.

Djelo sadrži i Thunbergove vlastite priče o "učenju, demonstriranju i otkrivanju greenwashinga diljem svijeta".

Švedska aktivistica sada ima 19 godina, a već je objavila memoare “Naša kuća gori” i zbirku govora “Nitko nije premali da bi napravio razliku”.

“Knjigu o klimi” izaći će 27. listopada u Velikoj Britaniji , a u ostatku svijeta početkom 2023.

-Svatko ima svoju ulogu u ovome. Duboko vjerujem da trebamo energiju naših mladih ljudi. Društvo se ne može promijeniti niti odgovoriti na klimatske izazove s kojima smo suočeni ako ne iskoristimo njihovu energiju. A Vi je utjelovljujete- rekao je Greti europarlamentarac Pascal Canin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:20