VELIKA ODGOVORNOST

Šest država s liste još se nisu obavezale na nova ambiciozna obećanja o smanjenju emisija prije ključnog klimatskog summita u Glasgowu
Elektrana na ugljen, Datong, Kina

 
 Jia Zheng/AFP

Analiza ukupnih emisija ugljičnog dioksida d 1850. otkrila je koje su to nacije s najvećom povijesnom odgovornošću za klimatsku krizu. No šest od deset tih država još se nisu obavezale na nova ambiciozna obećanja o smanjenju emisija prije ključnog klimatskog summita UN Cop26 u studenom u Glasgowu.

Tih šest država uključuje Kinu, Rusiju i Brazil, koji dolaze iza SAD -a kao najveći kumulativni zagađivači. Velika Britanija je osma, a Kanada deseta.

Analiza, koju je izradio Carbon Brief, prvi put uključuje emisije uzrokovane uništavanjem šuma. Time Brazil i Indonezija ulaze u prvih 10 zagađivača, što nije slučaj ako se u obzir uzmemo samo emisije fosilnih goriva.

SAD, Njemačka, Britanija i Kanada su jedine od deset zemalja koje su se obavezale na znatno smanjenje emisija prije Cop26. Iako su SAD rekle da će udvostručiti svoj doprinos financiranju klime zemljama u razvoju, dio stručnjaka, kao i predstavnika država u razvoju smatra kako je to još uvijek premalo od najvećeg svjetskog gospodarstva.

Rusija je dala novo obećanje, ali i dalje zakonski dopušta povećanje emisija, a skupina Climate Action Tracker (Cat) klasificira njihove napore " nedostatnim" Kina i Indija tek moraju dati obećanja za smanjenje emisija.

- Ne treba se zavaravati da „zelena“ revolucija neće imati svojih žrtava, stradat će neke grane gospodarstva i proizvodnje, a time i radna mjesta. Fond će služiti amortizaciji tih udaraca, prilagodbi radne snage novih tehnologijama i metodama. Bez podrške građana nema ni reformi, to je činjenica. Istraživanja pokazuju kako su građani svjesni ozbiljnosti situacije i prijetnje koju predstavljaju klimatske promjene, no sad treba vidjeti jesu li se spremni mijenjati i odricati kako bi se one usporile – izjavila je zastupnica Europskog parlamenta Biljana Borzan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:59