NESLAVNA LISTA

Rangiranje se temeljilo na ispitivanju klimatskih ciljeva tvrtki kako bi se vidjelo imaju li planove ili izvješćivanje o metanu
Ilustracija
 Artur Widak/NurPhoto/NurPhoto via AFP)

Nepoduzimanje potrebnih mjere oko emisija metana od strane najvećih svjetskih mesnih i mliječnih tvrtki potiču klimatsku krizu, poručuju aktivisti iz Zaklade Changing Markets, uslijed objave liste kojom se obznanilo što mesna i mliječna industrija (ne) poduzimaju u vezi s tim kratkotrajnim, ali moćnim stakleničkim plinom.

Nova rang lista, kao najgore mesne i mliječne korporacije detektirala je dvije francuske tvrtke – Groupe Bigard i Lactalis – i japansku tvrtku Itoham.

-Rangiranje se temeljilo na ispitivanju klimatskih ciljeva tvrtki "kako bi se vidjelo imaju li planove ili izvješćivanje o metanu i kako bi se vidjelo kakvo istraživanje rade- rekla je Nuša Urbančić iz Zaklade Changing Markets.

Čak i tvrtke koje su najbolje rangirane – švicarski Nestlé, francuski Danone i novozelandska Fonterra – radile premalo, stoji u izvješću. Na primjer, navodi se, niti jedna od 20 tvrtki, koje zajedno predstavljaju "ogromnu većinu" emisija u stočarskom sektoru, nema konkretne ciljeve smanjenja metana.

Vodeći klimatski znanstvenici upozorili su da metan igra sve veću ulogu u globalnom zagrijavanju. Rečeno je da je smanjenje emisije metana najjača poluga koju imamo da usporimo zagrijavanje klime u sljedećih 25 godina.

Odgovarajući na kritike, Groupe Bigard poslala je izvješće koje pokazuje smanjenje emisije stakleničkih plinova za 9% od 2015., ali nije spomenula metan. Fonterra je rekla da uključuje metan iz stoke u svoje godišnje izvješće o održivosti i da je njezina "težnja" postići neto nultu vrijednost ugljika do 2050. godine. Iz Nestléa su poručili kako je njegova ambicija prepoloviti svoje emisije do 2030. i postići neto nulu najkasnije do 2050. godine. “Jedno od specifičnih rješenja koje istražujemo odnosi se na prehranu i probavu stočnih životinja. Korištenjem alternativa za hranu, možemo pomoći minimizirati emisije metana”, stoji u njihovom priopćenju.

Danone je rekao da, iako nije imao specifične ciljeve smanjenja metana, oni su bili uključeni u njegovu ambiciju da do 2050. dosegne neto nulu. Iz Lactalissa tvrde da istražuju rješenja za smanjenje emisija metana kroz inovacije u hrani, povećanje prinosa po kravi i pružanje tehničke podrške poljoprivrednici. Druge tvrtke nisu odgovorile na zahtjeve za komentarom ili su rekle da nemaju komentara.

Budući da je smanjenje emisija metana neophodno u borbi protiv klimatskih promjena i da se mora provoditi na globalnoj i europskoj razini, kao što je navedeno u procjeni učinka za klimatski plan za 2030. u kojoj se navodi da je za cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova za najmanje 55 % do 2030. , Europski parlament smatra da je potrebno riješiti problem emisija metana u skladu s ciljevima Pariškog sporazuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:24