OBJAVLJENO IZVJEŠĆE

Obnovljivi izvori električne energije 2020. globalno rasli najbrže u zadnjih 20 godina

Očekuje se da će povećanje obnovljivih izvora električne energije u 2020. godini postati ‘bazičnom normom‘ i za iduće godine
 Jean-Christophe Verhaegen/AFP

Obnovljivi izvori električne energije globalno su u 2020. godini rasli najbržim tempom u proteklih 20 godina, navodi se u izvještaju Međunarodne agencije za energiju (IEA) objavljenom u utorak.

Globalni kapacitet obnovljive energije instaliran 2020. godine ekvivalentan je cjelokupnom instaliranom energetskom kapacitetu ASEAN-a - skupine od 10 ekonomija jugoistočne Azije, priopćila je IEA.

Agencija ocjenjuje da će povećanje obnovljivih izvora električne energije u 2020. godini postati "bazičnom normom" i za iduće godine unatoč očekivanom usporavanju u Kini.

Na temelju podataka za 2020. godinu IEA je revidirao prognoze novih instalacija obnovljivih izvora u elektroenergetici za više od 25 posto u odnosu na prethodne prognoze u studenom 2020. godine. Agencija primjećuje da su vlade širom svijeta lani imale na raspolaganju rekordne razine obnovljivih kapaciteta, a tvrtke su potpisivale rekordne ugovore o otkupu energije čak i dok se pandemija širila.

Pomak k obnovljivim izvorima energije stup je globalnih napora za postizanje ugljične neutralnosti, ali IEA očekuje da bi globalno ispuštanje ugljičnog dioksida 2021. godine trebalo porasti, zbog paralelnog porasta upotrebe ugljena.

Prema izvještaju IEA-a, Kina je u središtu globalne potražnje i ponude za obnovljivim izvorima energije, čineći oko 40 posto globalnog rasta obnovljivih kapaciteta zadnjih nekoliko godina, a udio te zemlje 2020. godine po prvi puta se popeo na 50 posto. Razlog je žurba u realizaciji projekata prije postupnog ukidanja vladinih subvencija

"Svako usporavanje u Kini u idućim godinama nadoknadit će se snažnim rastom u Europi, Sjedinjenim Državama, Indiji i Latinskoj Americi zbog državnih potpora i pada cijena solarnih panela i opreme za vjetroelektrane", smatra IEA.

Očekuje da će u SAD-u rast obnovljivih kapaciteta 2021. i 2022. uglavnom potaknuti produženje saveznih poreznih olakšica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2021 17:16