PODRŠKA INDUSTRIJE

U EuRIC-u tvrde kako su mjere koje je usvojio Odbor EP-a za okoliš od najveće važnosti za prelazak na kružno gospodarstvo

Ilustracija

 Louise Murray/Sciencephoto/Profimedia

European Recycling Industries' Confederation (EuRIC) podržala je ovog mjeseca ambicizone mjere koje je Odbor Europskog parlamenta za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane usvojio oko baterija i njihova cijelog životnog ciklusa, prenio je portal Recycle Magazine.

European Recycling Industries' Confederation krovna je organizacija koja, putem svojih članica, predstavlja tvrtke koje su uključene u prikupljanje, procesuiranje, recikliranje, prijevoz i trgovinu različitih recikliranih materijala diljem Europe, navodi se na stranici te organizacije. Kao takav, stoji u nastavku, EuRIC služi kao "sučelje" između industrije i EU te kao platforma za informacije, suradnju i razmjenu najboljih praksi u pogledu recikliranja.

Dakle, u EuRIC-u tvrde kako su navedene mjere od najveće važnosti za prelazak na kružno i klimatski neutralno gospodarstvo. Istu razinu ambicije, naglašavaju, trebalo bi zadržati i u trenutku kad europske institucije ulaze u finalnu fazu pregovora oko novih pravila vezanih uz baterije.

"Snažno podržavamo i amandmane koji se tiču ciljeva oko recikliranog sadržaja u baterijama, a koje se vežu uz veći broj vrsta baterija nego što je ranije predloženo. Kao što EuRIC stalno naglašava, europske tvrtke koje se bave recikliranjem snažno podržavaju obvezujuće ciljeve vezane uz reciklirani sadržaj za proizvodnju baterija kao učinkovit i nužan instrument pomoću kojeg se možete povećati potražnja za visoko kvalitetnim materijalima nastalima procesom recikliranja i osigurati predvidljivost koja je potrebna za dugoročne investicije i izgradnju kapaciteta u Europi", navode u EuRIC-u.

Uz to, iznimno su zadovoljni i mjerom prema kojoj prijenosne baterije i baterije koje se koriste primjerice u električnim biciklima do 2024. godine trebaju biti dizajnirane na način da ih se može sigurno i jednostavno ukloniti. I to je, tvrde, vrlo značajan korak prema postizanju ambicioznih ciljeva Europskog zelenog plana.

"Tranzicija prema kružnom gospodarstvu ključ je postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine. Obvezujuće mjere u pogledu recikliranog sadržaja u baterijama i druge materijale odigrat će ključnu ulogu u postizanju tog cilja. Iako još ima mjesta za poboljšanje, pozicija koju je zauzeo Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane nakon dugih pregovora definitivno je ispravan put naprijed", ustvrdio je Emmanuel Katrakis, generalni tajnik EuRIC-a.

Podsjetimo, Odbor Europskog parlamenta za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane nedavno je sa 74 glasa za, osam protiv i pet suzdržanih, usvojio svoje stajalište o predloženim pravilima za upravljanje cjelokupnim životnim ciklusom baterija - od samog dizajna do kraja njihova životnog vijeka.

Članovi odbora podržali su predložena pravila o deklaraciji i karbonskom otisku, kao i minimalnim razinama kobalta, olova, litija i nikla koji bi se trebao izvlačiti iz iskorištenih baterija za upotrebu u novim baterijama. Također, založili su se za to da prijenosne baterije u uređajima (pametni telefoni) te baterije koje se koriste u električnim biciklima do 2024. godine moraju biti dizajnirane za jednostavno i sigurno uklanjanje te zamjenu od strane potrošača ili neovisnih operatera.

Isto tako, eurozastupnici okupljeni u Odboru žele da se svi ekonomski dionici koji su zaslužni za stavljanje bilo kojih baterija na tržište EU pridržavaju zahtjeva koji adresiraju rizike vezane uz ekstrakciju, obradu i trgovinu sirovinama, kemikalijama ili pak sekundarnim sirovinama. Traže da industrija koja se bavi proizvodnjom baterija pridržava standarda dužne pažnje.

U izvješću, navedeno je na stranicama Europskog parlamenta, pozivaju i na strože ciljeve prikupljanja prijenosnih baterija (70 posto do 2025. godine, u usporedbi s originalnim prijedlogom Komisije od 65 posto te 80 posto do 2030. godine umjesto 70 posto). Uvode i minimalne stope prikupljanja baterija koje se koriste u e-biciklima (75 posto do 2025. godine i 85 posto do 2030. godine) te traže prikupljanje svih baterija iz industrijskih i električnih vozila.

Očekuje se da će izvješće biti usvojeno na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u ožujku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:20