NOVA PRAVILA

Plastični otpad nanosi štetu okolišu i negativno utječe na gospodarstvo
Ilustracija, plastika za jednokratnu upotrebu
 Jurgita Vaicikeviciene/Alamy/Alamy/Profimedia

Europska komisija objavila je u ponedjeljak smjernice o pravilima EU o plastici za jednokratnu upotrebu i Provedbenu odluku o praćenju i izvješćivanju o ribarskom alatu na tržištu i skupljenom otpadnom ribolovnom alatu.

Cilj je tih pravila, kako je priopćeno, smanjiti količinu otpada od plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu i ribolovnog alata u moru te promicati prelazak na kružno gospodarstvo s inovativnim i održivim poslovnim modelima, proizvodima i materijalima.

Direktivom (EU) 2019/904 Europskog parlamenta, usvojenom 5. lipnja 2019., želi se spriječiti i smanjiti utjecaj određenih proizvoda od plastike na okoliš, posebno vodni okoliš, kao i na ljudsko zdravlje, te promicati prijelaz na kružno gospodarstvo s inovativnim i održivim poslovnim modelima, proizvodima i materijalima.

Države članice moraju do 3. srpnja ove godine osigurati da se određeni plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu više ne stavljaju na tržište EU.

Smjernicama se želi osigurati pravilnu i ujednačenu primjenu novih pravila diljem EU. Usklađeno prenošenje u nacionalno zakonodavstvo, kako je istaknuto, važno je za neometano funkcioniranje unutarnjeg tržišta u pogledu proizvoda obuhvaćenih tim pravilima.

U smjernicama se objašnjavaju ključne definicije i pojmovi, a izrađene su nakon opsežnih savjetovanja s državama članicama i interakcija s velikim brojem dionika.

Provedbenom odlukom o praćenju i izvješćivanju o ribolovnom alatu i skupljenom otpadnom ribolovnom alatu državama članicama omogućuje se da od 2022. ispune obvezu izvješćivanja o ribolovnom alatu koji sadržava plastiku i o ribolovnom alatu sakupljenom na moru.

Cilj je potaknuti prebacivanje ribolovnog alata na kopno i poboljšati rukovanje alatom uz pomoć sustava proširene odgovornosti proizvođača.

Kad je Direktiva donešena naglašeno je kako se problem stalnog porasta nastanka plastičnog otpada i ispuštanja plastičnog otpada u okoliš, posebno u morski okoliš, mora riješiti kako bi se ostvario kružan životni ciklus plastike. Taj zaključak bitan je u kontekstu Akcijskog plana za kružno gospodarstvo i Europske strategije za plastiku usmjerene prema uspostavi kružnoga gospodarstva u kojem se dizajnom i proizvodnjom plastike i plastičnih proizvoda u potpunosti poštuju potrebe ponovne uporabe, popravka i recikliranja te u kojem se razvijaju i promiču održiviji materijali.

Zašto se EU bori s plastičnim otpadom?

Plastika čini više od 80 posto morskog otpada koji se nalazi u morima, kako na plažama u EU-u tako i širom svijeta. U EU od 80 posto do 85 posto morskog otpada, izmjerenog kao broj komada otpada pronađenog na plažama, čini plastika, pri čemu plastični predmeti za jednokratnu uporabu čine 50 posto, a predmeti povezani s ribolovom 27 posto ukupne količine.

Plastični otpad štetan je za život u moru i bioraznolikost. Morski otpad prekogranične je prirode i prepoznat je kao rastući globalni problem. Ostaci plastike pronađeni su u mnogim vrstama poput morskih kornjača, tuljana, kitova i ptica, ali i u ribama i školjkama te na kraju u ljudskom prehrambenom lancu.

Plastika je prikladan, koristan i vrijedan materijal, ali treba ga koristiti drugačije. Plastični otpad nanosi štetu okolišu i negativno utječe na gospodarstvo, kako zbog izgubljene ekonomske vrijednosti materijala, tako i troškova čišćenja i gubitaka za turizam, ribarstvo i brodarstvo.

Cilj Europskog zelenog plana je stvoriti kružno gospodarstvo u kojem se plastika koristi na održiviji način, odnosno ponovno koristi i reciklira, bez stvaranja otpada ili zagađenja.

Koja je definicija proizvoda od plastike i plastike za jednokratnu uporabu?

Prema Direktivi, definicija plastike znači materijale koji se sastoje od polimera kojima su mogu dodati ili druge tvari i koji može funkcionirati kao glavna strukturna komponenta gotovih proizvoda, osim prirodnih polimera koji nisu kemijski modificirani. Direktiva izuzima boje, tinte i ljepila.

Smjernice pojašnjavaju pojmove „prirodni polimer” i „kemijska preinaka” kako bi se osigurala dosljedna primjena u cijeloj EU.
Plastični proizvod za jednokratnu uporabu znači proizvod koji je u cijelosti ili djelomično izrađen od plastike te nije osmišljen, dizajniran ili stavljen na tržište tako da tijekom svojeg životnog vijeka podnese višekratna kruženja ili višekratne cikluse uporabe na način da se vrati proizvođaču na ponovno punjenje ili da se ponovno upotrijebi u istu svrhu u koju je osmišljen. Obično su namijenjeni upotrebi samo jednom ili kratko vrijeme prije nego što se bace.

Oksorazgradiva plastika znači plastične materijale kojima su dodani aditivi koji oksidacijom dovode do fragmentacije plastičnog materijala u mikrofragmente ili do kemijske razgradnje

Za koje plastične proizvode za jednokratnu uporabu vrijede nova pravila?

Do 3. srpnja ove godine države članice moraju uspostaviti mjere kako bi osigurale da se određeni proizvodi od plastike za jednokratnu upotrebu više ne mogu stavljati na tržište EU.

To su odabrani proizvodi za koje na tržištu postoje povoljne alternative: štapići za uši, pribor za jelo, tanjuri, slamke, štapići za miješanje napitaka, štapići namijenjeni pričvršćivanju na balone, kao i šalice, spremnici za hranu i piće izrađeni od ekspandiranog polistirena, i svi proizvodi od oksorazgradive plastike.

Za neke druge proizvode od plastike za jednokratnu upotrebu, poput ribolovnog alata i vlažnih maramica, predviđene su druge mjere poput ograničavanja njihove upotrebe, smanjenja potrošnje i otpada kroz zahtjeve za označavanje proizvoda, sheme proširene odgovornosti proizvođača („načelo zagađivač plaća“), podizanja svijesti, kao i zahtjeva u pogledu proizvoda.

Primjerice, na jedan dio plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu odnose se zahtjevi u pogledu označivanja kako bi se potrošače upoznali s prisutnošću plastike u proizvodu i odgovarajućim načinom zbrinjavanja otpada. To su higijenski ulošci, tamponi i aplikatori za tampone; vlažne maramice, tj. prethodno ovlažene maramice za osobnu njegu i uporabu u domaćinstvu; duhanski proizvodi s filtrom te filtri koji se stavljaju na tržište za uporabu u kombinaciji s duhanskim proizvodima; te čaše za napitke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:21