OKOLIŠ I KLIMA

Tim sredstvima mobilizirat će se ukupna ulaganja u iznosu od 562 milijuna eura u gotovo svim državama članicama.

Ilustracija

 Ljubica Vuko

Europska komisija odobrila je paket ulaganja u iznosu većem od 290 milijuna eura za 132 nova projekta u okviru programa LIFE za okoliš i klimatsku politiku. Tim sredstvima mobilizirat će se, kako su izvijestili, ukupna ulaganja u iznosu od 562 milijuna eura, uz projekte u gotovo svim državama članicama.

Novi projekti u sklopu programa LIFE, istaknuto je, pomoći će Europi da postane klimatski neutralan kontinent do 2050., pomoći će također u oporavku bioraznolikosti Europe do 2030. i doprinijeti oporavku EU-a nakon pandemije bolesti COVID-19. To je prva serija projekata odabranih u okviru novog programskog razdoblja 2021. – 2027., sa sredstvima većima za gotovo 60 posto.

- Klimatska kriza i kriza bioraznolikosti egzistencijalne su krize i nemamo vremena za gubljenje. Na konferenciji COP26 u Glasgowu prepoznata je potreba za ubrzanjem djelovanja još u ovom desetljeću. Europskim zelenim planom Europska unija radi na smanjenju emisija, obnovi prirode i osiguravanju održive upotrebe resursa. Možemo uspjeti samo ako surađujemo u svim sektorima. Projekti u okviru programa LIFE savršen su primjer: oni okupljaju građane, javna tijela, industriju i nevladine organizacije kako bi radili u području klime i okoliša – izjavio je Frans Timmermans, izvršni potpredsjednik EK za europski zeleni plan.

Virginijus Sinkevičius, povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo naglasio je kako su povezane krize klimatskih promjena, gubitka biološke raznolikosti i onečišćenja ključni izazovi našeg doba.

- Kako bismo ih riješili, potrebna nam je temeljita preobrazba naših društava i gospodarstava, postizanje ugljično neutralne budućnosti i učenje o životu unutar granica našeg planeta. Projekti LIFE pokazuju kako to možemo postići. Imat će mjerljiv utjecaj i predstavljati dodanu vrijednost suradnje svih zemalja članica – izjavio je Sinkevičius.

LIFE je jedini program na razini EU-a posvećen isključivo okolišu i klimi, a za razdoblje 2021. – 2027. ima ambiciozne planove, navedeno je na portalu Europskog parlamenta. Za aktivnosti vezane uz okoliš osigurano je 3,5 milijardi eura, te 1,9 milijardi eura za klimatsku politiku. Program je dio paketa Zelenog plana koji je predložila Europska komisija.

Također je istaknuto kako su izgradnja čišćeg i kružnijeg gospodarstva koje ponovno upotrebljava i reciklira proizvode glavni prioritet EU-a, a program LIFE igra važnu ulogu. Podržat će prelazak na čistu energiju i u suradnji s drugim programima doprinijeti cilju postizanja ugljične neutralnosti do 2050. Bavit će se i zaštitom i poboljšanjem kvalitete okoliša te zaustavljanjem gubitka biološke raznolikosti.

U Uredbi (EU) 2021/783 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2021. o uspostavi Programa za okoliš i djelovanje u području klime (LIFE) i stavljanju izvan snage Uredbe (EU) br. 1293/2013 (Tekst značajan za EGP), između ostaloga je navedeno kako bi glavni kriterij pri evaluaciji projekata i procesu dodjele u okviru programa LIFE trebala biti kvaliteta.

U uredbi je navedeno kako je opći cilj programa LIFE doprinijeti pomaku prema održivom, kružnom i energetski učinkovitom gospodarstvu koje se temelji na obnovljivoj energiji, klimatski je neutralno i otporno na klimatske promjene, kako bi se zaštitila, obnovila i poboljšala kvaliteta okoliša, uključujući zrak, vodu i tlo, zaustavilo i preokrenulo gubljenje bioraznolikosti i pristupilo rješavanju problema degradacije ekosustavâ, među ostalim i podupiranjem provedbe mreže Natura 2000 i upravljanja njome, čime se doprinosi održivom razvoju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:42