OBNOVA ŠUMA

Krčenje šuma je takvo da se šumsko područje mora više nego udvostručiti da bi se dosegao minimalni prag očuvanja
Ilustracija
 Frederick Florin/Afp/Profimedia

Jedna je studija pokazala da je u posljednjih 20 godina prirodno ponovno izraslo područje šume veličine Francuske. Obnovljene šume imaju potencijal upiti ekvivalent od 5,9 gigatona ugljičnog dioksida, što je više od godišnje emisije u SAD-u. Tim Svjetske organizacije za zaštitu prirode je za izradu mape obnovljenih šuma koristio satelitske podatke, piše BBC.

Obnova šuma uključuje obnavljanje prirodnog šumskog zemljišta uz malo intervencija ili bez ikakvih intervencija.

Zaustavljanje krčenja šuma i obnova prirodnih šuma

William Baldwin-Cantello iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode kaže da je obnova šuma često jeftinija, bogatija ugljikom i bolja za biološku raznolikost od aktivno zasađenih šuma. Ipak, upozorava da se obnova šuma ne može uzimati zdravo za gotovo:

'Da bismo izbjegli opasne klimatske promjene, moramo učiniti dvije stvari: zaustaviti krčenje šuma i obnoviti prirodne šume. Krčenje šuma još uvijek uzima milijune hektara svake godine, a to je znatno veće područje nego što se obnovi.'

Šume u Brazilu daju nam razlog za nadu, s površinom otprilike veličine Nizozemske koja je od 2000. godine izrasla ponovno. U tajgama sjeverne Mongolije se 1,2 milijuna hektara šume obnovilo u posljednjih 20 godina, a regeneracije ima i u središnjoj Africi i Kanadi.

No istraživači upozoravaju da se šume diljem svijeta suočavaju sa 'značajnim prijetnjama'.

Unatoč ohrabrujućim znakovima u šumama u Brazilu, krčenje šuma je takvo da se šumsko područje mora više nego udvostručiti da bi se dosegao minimalni prag očuvanja.

Europski parlament za zaštitu šumskih ekosustava

Podsjetimo, i zastupnici Europskog parlamenta pozivaju na povećanje ukupnih klimatskih koristi koje donose šume i vrijednosni lanac koji se temelji na šumama, poput apsorpcije CO2 i skladištenja ugljika u proizvodima na bazi drva.

Osim toga, Parlament želi bolje mjere protiv nezakonite sječe i više provjera na granicama EU-a kako se ne bi uvezlo drvo proizvedeno na neodrživi način i proizvodi koji doprinose gubitku šuma. Uz to, zastupnici žele osigurati sustavno ocjenjivanje učinka trgovinskih sporazuma na stanje šuma, bioraznolikost i ljudska prava.

Zastupnici pozivaju na globalno promicanje održivog šumarstva i upotrebu satelita EU-a (Copernicus i Galileo) za praćenje krčenja šuma i šumskih požara u trećim zemljama. Pozivaju i na odgovarajuće financiranje istraživanja i inovacija kako bi šume postale otpornije na klimatske promjene.

Parlament želi obvezujuće ciljeve za zaštitu i obnovu šumskih ekosustava, posebno primarnih šuma (koje u novijoj povijesti nisu bile izložene velikim ljudskim utjecajima).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:26