BORANKA

U akciji će sudjelovati splitski srednjoškolci, izviđači te brojni drugi građani
Zrnovnica, najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarista
 Josko Ponos/Cropix

Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Splitski skautski zbor, kao glavni organizatori kampanje Boranka, organiziraju ove subote novu akciju pošumljavanja požarišta Dalmacije.

Kako javljaju iz Saveza izviđača, druga ovogodišnja akcija pošumljavanja održat će se u subotu, 25. rujna na području splitskog naselja Donje Sitno (požarište iznad crkve Presvetog Trojstva).

Akcija počinje u 10 sati, a za volontere su organizirani besplatni autobusi Prometa koji kreću sa splitskog terminala u Sukoišanskoj u 9 sati. Najavljeno je kako će u akciji sudjelovati splitski srednjoškolci, izviđači te brojni drugi građani. Svi ostali zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti na mobitel organizatora 091 3639 942, a prijava za besplatan prijevoz autobusom je obavezna obzirom da je broj mjesta ograničen.

image
Josko Ponos/Cropix

U objavi za medije organizatori poručuju kako su svim volonterima, osim besplatnog prijevoza do i s lokacije pošumljavanja, osigurane sadnice, zaštitna oprema, alat za sadnju, stručni nadzor radnika Hrvatskih šuma, voda za piće, sendviči i voće.

Podsjetimo kako je u svibnju ove godine Savez izviđača Hrvatske primio nagradu "Europski građanin" za najveću europsku volontersku kampanju pošumljavanja požarišta "Boranka".

Ta je akcija započela prije tri godine kao odgovor na katastrofalne požare koji su u ljeto 2017. poharali Dalmaciju i ušli u predgrađe Splita i Solina. Tada je izgorjelo čak 480 kvadratnih kilometara šumske površine. Akcija koja je potekla iz Splita u međuvremenu se proširila i na ostale dalmatinske gradove.

Prigodom te svečanosti, Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda EP-a u Hrvatskoj, istaknula je kako je kampanja svakodnevni podsjetnik što sve možemo postići ako zajedno djelujemo.

image
Josko Ponos/Cropix

"Boranka pokriva čak tri područja unutar europskog zelenog plana: promovira biološku raznolikost i štiti naš osjetljivi ekosustav, uklanja i umanjuje onečišćenja te pomaže politici klimatske neutralnosti. Cilj europskog zelenog plana je da do 2050. godine Europska unija postane klimatski neutralna, a napori poput ove prekrasne kampanje pomažu nam da što prije dođemo do tog cilja", izjavila je Simeonova Staničić na svečanosti dodjele nagrade “Europski građanin”.

Boranku kao pokrovitelji podržavaju Europski parlament, Ministarstvo poljoprivrede, Američka gospodarska komora, Veleposlanstvo Kanade, UHDDR, agencija IMAGO te Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora. Glavni sponzori, simbolično nazvani Glavni PoBORitelji ovogodišnje Boranke su Raiffeisen banka, Radenska Adriatic i Henkel.

image
Josko Ponos/Cropix

Kako je istaknuto, u organizaciji Boranke sudjeluju brojne institucije koje pružaju podršku izviđačima i drugim volonterima. Hrvatske šume osiguravaju sadnice i drugi sadni materijal, a njihovi stručnjaci educiraju volontere i rade stručni nadzor same sadnje. HGSS-ovi volonteri glavna su logistička podrška u organizaciji pošumljavanja. Ravnateljstvo civilne zaštite osigurava alat i opremu za sadnju te ostalu logistiku, Grad Split osigurava besplatan prijevoz volontera autobusima dok su volonteri Crvenog križa na raspolaganju volonterima u slučaju potrebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 01:06