WWF UPOZORAVA

U kampanji #StopFakeGreen pozivaju eurozastupnike da glasaju protiv uključivanja plina i nuklearne energije u EU taksonomiju

Ilustracija

 Alexei Bashkirov/TASS/Profimedia

U sljedećih nekoliko tjedana Europska unija bi mogla proglasiti nuklearnu energiju i prirodni plin održivim izvorima energije. EU se priprema na potpisivanje liste „zelenih” ulaganja koja će postati dio EU taksonomije, dokumenta koji će služiti kao vodič investitorima za održiva ulaganja, javljaju iz WWF-a.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF i druge europske okolišne udruge, kako ističu, proglašenje plina i nuklearne energije održivima smatraju vrlo problematičnim. Tom odlukom će se milijarde eura preusmjeriti s energije vjetra, solarne energije i ostalih zelenih tehnologija na neodržive izvore energije, što će za ljude značiti dodatni porast već sad sve većih računa za plin.

Iz tog su razloga pokrenuli kampanju #StopFakeGreen (zaustavimo lažno zeleno), kojom pozivaju zastupnike Europskog parlamenta da glasaju protiv uključivanja plina i nuklearne energije u EU taksonomiju jer visoke emisije koje proizvodi plin i radioaktivni otpad koji nastaje od nuklearne energije nisu i ne mogu biti zeleni i održivi.

„Plin uzrokuje inflacijsku krizu u Europi, a EU ga istovremeno želi promovirati kao održiv izvor energije. Time dodatno potiče njegovu potrošnju, što će samo pogoršati već lošu situaciju. Danas je energija dobivena iz obnovljivih izvora energije daleko jeftinija od plina, zbog čega će europska kućanstva imati financijske koristi od brže tranzicije na obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost. Ne smijemo umjesto toga prihvatiti zastarjele i štetne tehnologije”, ističe Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije.

Danas je, navode, održana sjednica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane i Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku Europskog parlamenta koja je rezultirala negativnim odgovorom zastupnika na klasifikaciju plina i nuklearne energije kao ekološki održivih izvora energije.

„Današnja odluka odličan je prvi korak. Sljedeći je plenarna sjednica Europskog parlamenta u srpnju na kojoj zastupnici moraju finalno odbiti Dopunski delegirani akt o taksonomiji*, jer će drukčija odluka značiti službeno proglašenje prirodnog plina i nuklearne energije zelenim ulaganjima i izravno financiranje klimatske krize”, zaključuje Kalauz.

U objavi za medije navode kako WWF provodi ovu kampanju diljem Europe i trajat će do završnog glasanja u srpnju kada će uz podatak o ukupnim glasovima stanovnika Europe pozvati Europski parlament da odbije dopunski delegirani akt o taksonomiji klimatski održivih djelatnosti radi ubrzanja dekarbonizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:03