NEPOVOLJAN POLOŽAJ

Novi zakon ne ide na ruku građanima, ali ni iznajmljivačima i malim poduzetnicima iz kategorije nekućanstava, koja plaća veće naknade
Sanja Udović
 Matija Djanjesic/CROPIX

Dio saborske oporbe ustvrdio je u utorak da će novi zakon o gospodarenju otpadom povećati račune građanima pri čemu će se u posebno nepovoljnom položaju naći iznajmljivači i mali poduzetnici.

Cjelokupan sustav gospodarenja otpadom bazira se na centrima za gospodarenje otpadom koji su vrlo skupi, a koliko su skupi vidjet će građani kad zapravo budu dobili nove račune, upozorila je Sanja Udović (SDP).

Tvrdi da tamo gdje takvi centri nisu uspostavljeni građani mogu očekivati poskupljenje računa za više od 100 posto.

- Mi u Primorsko-goranskoj županiji možemo uskoro očekivati povećanje one konačne cijene, znači onu cijenu koju će platiti građani, sigurno za nekakvih 30 do 40 posto - navela je primjer Udović.

Marin Lerotić (IDS) ističe kako novi zakon ne ide na ruku građanima, ali ni iznajmljivačima i malim poduzetnicima koji se svrstavaju u kategoriju nekućanstava, a koja plaća veće naknade.

- Trgovački centri će plaćati istu minimalnu uslugu kao primjerice postolari, autokampovi kapaciteta 10 tisuća ljudi plaćat će istu cijenu kao i autokamp u vlasništvu OPG-a s recimo kapacitetom od 12 ljudi, hotel kapaciteta 100 soba plaćat će istu cijenu kao i mali privatni iznajmljivači - upozorio je Lerotić.

Josip Borić (HDZ) objašnjava da Vlada zakonom daje okvir, a da je formiranje cijena u nadležnosti lokalne samouprave i da ona može odrediti kakvu će cijenu imati na svom prostoru.

- Ima mogućnosti umanjenja za one za koje se smatra da treba nagraditi, ima kriterije koji mu dozvoljavaju to umanjenje od gospodarstva do pojedinačnog člana kućanstva, sama ih može izmisliti i staviti u svoj cjenik - rekao je.

Čelnici lokanih samouprava trebaju shvatiti da će njihova uloga u gospodarenju otpadom sad biti puno složenija, konstruktivnija, kreativnija i odgovornija, zaključio je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mile Horvat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:49