NEBESKI PREDATORI

Izloženost olovu ometa rast populacije orlova, inače zaštićenih vrsta u SAD-u, koje su tek nedavno spašene od izumiranja.

Surovi orao u saveznoj državi Washington, SAD

 Pierrette Guertin-ec/Alamy/Alamy/Profimedia

Surovi i bjeloglavi orlovi diljem SAD-a desetkovani su trovanjem olovom, porijeklom iz lovačkog oružja, pokazuje nova studija.

Ispitujući leševe 1210 mrtvih orlova u 38 američkih država tijekom osam godina, znanstvenici iz američkog Geološkog zavoda, Conservation Science Global (USGS), otkrili su da polovica ptica u krvi ima visoku razinu olova - otrova koji su vjerojatno progutali konzumirajući kontaminirano meso jelena.

To je prva studija koja pokazuje posljedice trovanja olovom na ptice grabežljivce u tako širokim razmjerima. Prema znanstvenicima USGS-a koji stoje iza studije, opetovana izloženost olovu ometa rast populacije i surovih i bjeloglavih orlova, inače zaštićenih vrsta u SAD-u, koje su tek nedavno spašene od izumiranja.

U dvadesetom stoljeću te su dvije vrste gotovo nestale zbog raširene uporabe insekticida diklordifeniltrikloretana (poznatiji kao DDT), koji je kasnije zabranjen. Nakon toga, te dvije vrste značajno su povećale svoj broj.

Studija istraživača na Odjelu za javno zdravlje i zdravlje ekosustava na Sveučilištu Cornell u New Yorku procijenila je da je gutanje lovačkih metaka ostavljenih u divljini usporilo rast populacije ptica za 6,3 posto za muškarce i 4,3 za ženke. Istraživači zato pozivaju lovce da prijeđu s olovnih na bakrene metke.

Trovanje olovom više ne prijeti orlovima u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao ni u Europskoj Uniji. Dok u Velikoj Britaniji samo mali dio lovaca koristi metke koji sadrže olovo, Njemačka, Danska i Švedska imaju potpunu zabranu olovnog streljiva. Godine 2020. Europska unija donijela je povijesnu odluku da zabrani lov na olovne metke u močvarama diljem Unije. Tu odluke podržao je i Europski parlament.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:10