SJEVERNO MORE

Ova otkrića dovode u pitanje odluku britanskih ministarstva da dadnu zeleno svjetlo novoj rundi crpljenja nafte iz Sjevernog mora
Platforma za bušenje nafte na Sjevernom moru
 James Bell/Alamy/Alamy/Profimedia

Novinari neprofitnog medija Ferret otkrili su bliske veze između naftne i plinske industrije, te britanskog regulatornog tijela odgovornog za licenciranja bušotina na Sjevernom moru.

Tri od 13 članova upravnog odbora spomenutih regulatora, odnosno Uprave za naftu i plin, imaju znatne udjele u naftnim kompanijama, u vrijednosti oko 225.000 funti, a osam od njih 13 prethodno su radili u naftnoj i plinskoj industriji, otkriva istraživački rad.

Ova otkrića dovode u pitanje odluku britanskih ministarstva da dadnu zeleno svjetlo novoj rundi bušenja u Sjevernom moru, koja se odvijaju uslijed pripreme Velike Britanije za domaćinstvo UN -ove konferencije o klimi u studenom u Glasgowu.

Uprava za naftu i plin izjavila je za Guardian kako je njen odbor sastavljen od profesionalaca iz različitih sredina, uključujući naftu i plin, te istaknula kako je njihovo znanje i stručnost od vitalnog značaja pri reguliranju tog specijaliziranog sektora.

Kako bi se unutarnje energetsko tržište Europske unije uskladilo i liberaliziralo, od 1996. donose se mjere u području pristupa tržištu, transparentnosti i uređenja tržišta, zaštite potrošača, poticanja međusobne povezanosti i odgovarajuće razine opskrbe. Tim se mjerama želi izgraditi konkurentnije, fleksibilnije i nediskriminirajuće tržište električne energije EU-a usmjereno na potrošače, s tržišno utemeljenim cijenama opskrbe.

Europski parlament je 15. siječnja 2020 donio rezoluciju o europskom zelenom planu, u kojoj je naglašena važnost prekograničnih veza i integracije energetskog tržišta EU-a za povećanje sigurnosti opskrbe energijom i ostvarenje gospodarstva s nultom neto stopom emisija stakleničkih plinova te je istaknuta potreba za odgovarajućim financiranjem Agencije za suradnju energetskih regulatora

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:02