ENERGIJA BUDUĆNOSTI

U Čileu je otvorena prva solarna termoelektrana u Latinskoj Americi, koji će toj zemlji omogućiti ugljičnu neutralnost do 2050.
Cerro Dominador u pustinji Atacama
 Afp/Afp/Profimedia

U Čileu je otvorena prva solarna termoelektrana u Latinskoj Americi, grandiozni projekt u pustinji Atacama, koji će toj zemlji olakšati put da lakše postigne cilj - ugljičnu neutralnost do 2050. godine.

Fascinantni projekt Cerro Dominador u najsušoj pustinji na svijetu, vrijedan 1,4 milijarde američkih dolara najavljen je još 2013. godine, koristit će tehnologiju koja omogućuje skladištenje sunčeve topline za proizvodnju električne energije satima, pa čak i noću, za razliku od tradicionalnih fotonaponskih solarnih elektrana ili vjetroelektrana koji struju proizvode samo dok sunce svijetli ili puše vjetar.

Čileanski predsjednik Sebastian Piñera izjavio je u govoru ispred ogromnog pogona da je ovaj projekt nevjerojatan doprinos razvoju njihove zemlje i kvaliteta života ljudi'.

- Bogat suncem i vjetrom, Čile ima obvezu iskoristiti obnovljivu prednost za ukidanjem ugljena iz elektroenergetskog sektora do 2040. godine i postići ugljičnu neutralnost. Nekada smo bili siromašni energijom, imali smo nešto malo nafte, ugljena i plina, ali smo neizmjerno bogati kada je u pitanju energija budućnosti. Imamo pustinje s najvećim sunčevim zračenjem na svijetu, izjavio je ponosno Piñera.

Cilj projekta Cerro Dominador je premošćivanje jaza nakon uklanjanja elektrana na ugljen i pomaganje opskrbi čileanske mreže električnom energijom kada vjetar i sunce to ne mogu.

image
Cerro Dominador u pustinji Atacama
Martin Bernetti/Afp/Profimedia
image
Cerro Dominador u pustinji Atacama
Martin Bernetti/Afp/Profimedia

Izvršni direktor Cerro Dominadora Fernando Gonzales izjavio je za Reuters kako će kompanija ispuniti ciljeve.

Proizvodit će ukupno 210 MW čiste energije, što je dovoljno za opskrbu 380.000 kućanstava u Čileu, procjenjuje se.

Uz toranj, elektrana će imati mogućnost skladištenja toplinske energije pomoću topivih soli ukupnog kapaciteta 17,5 sati.

Cerro Dominador izgradio je konzorcij španjolskih energetskih tvrtki Abengoa i Acciona, uz financiranje iz programa Laif Europske unije i KfW iz Njemačke te čileanske razvojne agencija Corfo i drugih.

image
Čileanski predsjednik Sebastian Pinera
Handout/Afp/Profimedia
image
Alejandro Araya/Afp/Profimedia
image
Cerro Dominador u pustinji Atacama
Alejandro Araya/Afp/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:39