EU TAKSONOMIJA

"Zelenima" se, primjerice, smatraju sve gospodarske aktivnosti koja značajno doprinose najmanje jednom "zelenom" cilju EU
Ilustracija
 Jens Buttner/Dpa-zentralbild/Dpa Picture-alliance Via Afp

Članovi odbora Europskog parlamenta za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane te ekonomsku i monetarnu politiku ovog su tjedna, prema najavi na stranicama Europskog parlamenta, trebali održati raspravu s Mairead McGuinness, povjerenicom za financijske usluge, financijsku stabilnost i uniju tržišta kapitala, a sve na temu tzv. uredbe o taksonomiji koju je 21. travnja predložila Europska komisija.

Riječ je prvoj u nizu razmjena mišljenja na tu temu.

Takozvana "EU taksonomija", kako je pojašnjeno na stranicama Europskog parlamenta, želi pružiti jasnoću i poticaje investitorima za financiranje zelene tranzicije te je sastavni dio općenitih napora Europske unije predviđenih Zelenim planom te ostvarenja njezina glavnog cilj - klimatski neutralne Europe do 2050. godine.

"EU taksonomija" zapravo znači "zeleni" klasifikacijski sustav koji "zelene" ciljeve EU pretvara u kriterije za specifične ekonomske aktivnosti u svrhe financiranja.

"Zelenima" se, primjerice, smatraju sve gospodarske aktivnosti koja značajno doprinose najmanje jednom "zelenom" cilju EU, a da pritom ne nanose značajnu štetu ikojem od tih ciljeva.

U sklopu cijele ove ideje uspostavili bi se i jasni kriteriji vezani uz to što to točno znači "značajan doprinos", odnosno "značajna šteta", a u prvom redu bi se odnosili na ublažavanje klimatskih promjena i prilagodbu na njih. Svi ostali ciljevi vezani uz okoliš na red bi došli u kasnijim fazama. (Pripremila Martina Hrupić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:54