VATRENA STIHIJA

Klimatske promjene donijele su toplije dane i suše krajolike, što znači da se rizici od požara protežu dublje u proljeće i jesen

Ilustracija, požar u Coloradu

 H. Mark Weidman Photography/Alamy/Alamy/Profimedia

Šumski požari, koje šire jaki vjetrovi, zahvatili su ovaj tjedan američke savezne države Wyoming, Montanu i Colorado.

Požar koji je gorio otprilike osamdeset kilometara od Denvera, prisilio je obližnje stanovništvo na evakuaciju. Područje zahvaćeno požarom u iščekivanju je prvih ovogodišnjih snježnih oborina, koje već kasne u odnosu na ranije godine.

Požar je izbio nakon što je jak vjetar gurnuo stablo na dalekovod. Vatra se zatim brzo proširila strmim šumskim područjem prekrivenim borovima i grmljem. Vjetar brzinom od 73 km/h polako je raspirivao vatru prema istoku.

-Teren na kojem je gorjela većina vatre učinio je situaciju preopasnom da bi se vatrogasaci izravno borili s požarom. Nagli vjetar, temperature više od normalnih, i niska relativna vlažnost sugeriraju veliki potencijal da požar brzo raste- napisali su dužnosnici Colorada u srijedu.

Zato su se u suzbijanju požara oslonili na zračnu potporu, ali i za taj oblik borbe uvjeti su se pokazali previše ekstremnim i Marc Thor Olsen, vješt i iskusan pilot, poginuo je u utorak navečer kada se njegov avion – koji nikada prije nije bio korišten za noćnu borbu protiv požara – srušio na neravnom terenu.

Do četvrtka ujutro požari su usporili. No stanovništvu koje obitava u blizini nacionalnog parka Rocky Mountain, još uvijek nije dozvoljeno vratiti se u domove.

Požari su također prisilili na evakuaciju stanovništva u sjevernom Wyomingu i južnom središnjem dijelu Montane, a službene osobe su u nekim područjima išli su od vrata do vrata upozoravajući stanovnike da bježe.

U prošlim desetljećima, sezona požara na planinskom zapadu završila je mjesecima prije zimskih oluja, obično završavajući u kolovozu ili rujnu. Ali klimatska kriza donijela je toplije dane i suše krajolike, što znači da se rizici od požara protežu dublje u proljeće i jesen.

U međuvremenu, povijesna suša i nedavni toplinski valovi povezani s klimatskom krizom učinili su požare težim za gašenje i opasnijim za vatrogasce. Znanstvenici kažu da je regija postala mnogo toplija i suša u posljednjih 30 godina, zbog čega će vrijeme i dalje biti ekstremnije, a šumski požari češći i destruktivniji.

Na šume otpada 43 posto kopnenog pokrova EU-a i u njima se nalazi 80 posto kopnene bioraznolikosti. Ključne su za borbu protiv globalnih klimatskih promjena jer apsorbiraju ugljikov dioksid (CO2) iz atmosfere, godišnje gotovo devet posto ukupnih emisija stakleničkih plinova u Uniji. Šume su ekološki gospodarski sektor s potencijalom za stvaranje dodatnih 10 do 16 milijuna održivih radnih mjesta diljem svijeta, navodi se na stranicama Europskog parlamenta.

Na šume otpada 43 posto kopnenog pokrova EU-a i u njima se nalazi 80 posto kopnene bioraznolikosti. Ključne su za borbu protiv globalnih klimatskih promjena jer apsorbiraju ugljikov dioksid (CO2) iz atmosfere, godišnje gotovo devet posto ukupnih emisija stakleničkih plinova u Uniji.

Šume su ekološki gospodarski sektor s potencijalom za stvaranje dodatnih 10 do 16 milijuna održivih radnih mjesta diljem svijeta, navodi se na stranicama Europskog parlamenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:37