OTROVNE ČESTICE

Čak i potpuno nove peći na drva koje se reklamiraju kako "ekodizajn" i dalje emitiraju 750 puta više onečišćenja sitnim česticama od primjerice kamiona

Smog nad Atenom, gradom u kome je provedeno istraživanje

 Eye Ubiquitous/Alamy/Profimedia

Peći na drva u urbanim područjima odgovorne su za nastajanje gotovo polovice kemikalija u zraku, a koje dokazano uzrokuju kancerogene bolesti, pokazalo je novo istraživanje.

Policiklički aromatski ugljikovodici (PAH) u sićušnim česticama onečišćenja nastaju izgaranjem goriva i odavno je poznato da imaju kancerogene učinke. Nova studija ispitala je izvore PAH-a i otkrila da ih se izgaranjem drva proizvodi više od dizel goriva ili benzina koji se koriste u vozilima.

Analiza je napravljena u Ateni, no istraživači napominju kako spaljivanje drva u kućanstvima predstavlja značajan problem za kvalitetu urbanog zraka u cijeloj Europi i da prekomjerna izloženost dimu od drva može uzrokovati ozbiljne zdravstvene posljedice.

-Atena nije iznimka. Ona je univerzalan primjer - rekao je Athanasios Nenes, iz Zaklade za istraživanje i tehnologiju Hellas u Patrasu i zaposlenik École Polytechnique Fédérale de Lausanne, koji je i sam sudjelovao u istraživanju.

Čak i potpuno nove peći na drva koje se reklamiraju kao "ekodizajn" i dalje emitiraju 750 puta više onečišćenja sitnim česticama od primjerice kamiona. Plamenici na drva također utrostručuju razinu štetnog onečišćenja u kućama i trebali bi se prodavati uz zdravstveno upozorenje, tvrde znanstvenici.

U sklopu ovog istraživanja, objavljenog u časopisu Atmospheric Chemistry and Physics, uzeti su uzorci zraka Atene svakoga dana tijekom jedne godine. Zatim je zrak analiziran za PAH, kao i za širok raspon drugih kemijskih markera.

Razina onečišćenja PAH-om u Ateni bila je približno jednaka kao i u drugim europskim i sjevernoameričkim gradovima. Mnogo više razine kancerogenih čestica pronađeni su u velikim kineskim gradovima.

-Znamo da je dim nastao sagorijevanjem drva mnogo otrovniji od drugih vrsta čestica- rekao je Nenes, te dodao kako rezultati jasno ističu kako je izgaranje drva veliki rizik za nastanak kancerogenih bolesti.

Europski parlament je 25. ožujka 2021. usvojio Rezoluciju o provedbi direktiva o kvaliteti zraka: Direktive 2004/107/EZ i Direktive 2008/50/EZ, napomenuo je da su europski standardi kvalitete zraka samo djelomično uspješni u učinkovitom smanjenju onečišćenja zraka i ograničavanju njegovih štetnih učinaka na zdravlje, kvalitetu života i okoliš te je pozdravio predanost europskog zelenog plana reviziji standarda kvalitete zraka u skladu s trenutačnim referentnim razinama WHO-a. pozvao je EU da donošenjem i provedbom ambicioznih standarda za sve onečišćujuće tvari u zraku postane globalni predvodnik u tom području.

U rezoluciji su istaknuti i sve veći dokazi da izloženost onečišćenju zraka može utjecati na zdravstvene posljedice osoba koje uhvate COVID-19 te je naglašena potreba da se pri izradi novih mjera za onečišćenje zraka uzmu u obzir pouke izvučene iz pandemije. Zastupnici u EP-u ustrajali su na tome da se kvaliteti zraka da prednost i da se uključi u sve relevantno zakonodavstvo EU-a, kao što su zakonodavstvo o klimi, energetici, prometu, industriji, poljoprivredi i otpadu, te da bi trebalo osigurati usklađenost svih područja politika. Rezolucijom se također poziva Komisiju i države članice da procijene učinkovitost postojećeg zakonodavstva o emisijama te se traži da se što prije uspostavi skup minimalnih zahtjeva i najboljih praksi za pripremu i provedbu planova za kvalitetu zraka u državama članicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:33