ZAPOSLENI PRINC

U trenutku odlaska u mirovinu, u svibnju 2017., bio je povezan s više od 800 organizacija
Princ Philip s Aboridžinima
 Fiona Hanson/Pa Images/Profimedia

Princ Philip bio je izuzetno aktivan u svojoj ulozi u kraljevskoj obitelji. U svojim devedesetima bio je zaposleniji nego neki mladići s 20, a u službenu mirovinu otišao je 2017. godine u svibnju, kada je objavio da se povlači iz javnog života.

Nakon što je navršio devedeset, povukao se iz nekih društava i organizacija u kojima je sudjelovao ali, iako je možda tada napokon usporio, nikada nije doista mirovao. U trenutku odlaska u mirovinu bio je povezan s više od 800 organizacija, piše britanski Times u povodu njegove smrti.

Njegovo ime će zauvijek biti povezano s Nagradom Vojvode od Edinburgha koja je aktivna u 141 zemlji. Samo u Ujedinjenoj Kraljevini nagradu je dobilo 2,5 milijuna školaraca, ističe britanski dnevnik.

image
Kraljica Elizabeta II. i princ Philip
Mary Evans/allstar/richard Selle/Mary Evans Picture Librar/Profimedia

Njegov je raspored uvijek bio pretrpan sastancima, govorima, ručkovima, banketima i neslužbenim razgovorima. Kada se umirovio, Buckinghamska palača objavila je da je prisustvovao 22.191 službenom događaju, bio na 637 prekomorskih posjeta, održao 5493 govora i napisao 14 knjiga.

Princ Philip se našalio jednom prilikom da je ''najiskusniji otkrivač plaketa na svijetu''.

Bio je pokrovitelj čak 20 organizacija za kriket, a ne smije se zaboraviti ni njegova karijera u vojsci. Jako je volio prirodu i zalagao se za očuvanje okoliša i prije nego što je to postalo pomodno. Bio je i veliki ljubitelj sporta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:40